Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zomerse CO2-problemen steken de kop weer op

Het is weer zomer en dan kunnen telers erop wachten dat er weer leveringsproblemen met CO2 optreden. Ook dit jaar is het weer raak, zo deelt Glastuinbouw Nederland. Zowel leveringen via de OCAP-leidingen als van vloeibare CO2 met vrachtwagens in vrijwel alle gebieden zijn beperkt. 

De oorzaken van de beperkingen zijn enerzijds de hogere vraag naar CO2 door het mooie weer en het minder draaien van de WKK door een slechtere sparkspread (meer elektra uit zon en wind). Aan de andere kant zijn er problemen en storingen bij de bronnen van CO2.

Productieverlies
Als essentiële bouwsteen bij fotosynthese kunnen telers en hun gewassen niet zonder CO2. Heel even zonder, dat kan nog wel, maar zodra het enkele dagen duurt, dan heeft dat een serieuze impact op de productie, rekende Willem Valstar van Stargrow Consultancy eerder al eens uit. “Het hoeft niet direct voor alle telers een drama te zijn, maar afhankelijke van verschillende omstandigheden en het soort teelt kan er zomaar een productieverlies van vijf tot tien procent optreden. En als de CO2-waarden door een leveringsprobleem dalen tot onder de buitenwaarden van tegenwoordig zo’n 370-400 ppm, zeg maar zo’n 250 ppm, dan kan het productieverlies zelfs oplopen tot 20 procent.”

Bijstoken heeft geen zin met warmte
Als de prijzen in de markt in tijden van CO2-tekorten laag zijn, doet het telers iets minder pijn, maar zeker als de teler een goede prijs misloopt als gevolg van een lagere productie, kan het flink in de papieren lopen. En als het warm is, heeft de teler weinig alternatieven. “Bijstoken en daarmee zelf CO2 produceren heeft geen zin, want de extra warmte die daarbij komt kijken kun je met hoge buitentemperaturen als teler helemaal niet gebruiken.”

Levering zeker stellen en zuinig zijn
Reden voor Glastuinbouw Nederland om samen met telers al jaren het CO2-vraagstuk aan te kaarten. De sector hoopt nu op verbeteringen in een nieuwe SDE++ ronde, waarover binnenkort meer bekend moet worden. 

Tegelijkertijd dreigt er gevaar, want ook over opslag van CO2 in de Noordzeebodem wordt serieus gedacht. Dat zou voor de glastuinbouw nadelig uit kunnen pakken. 

Ondertussen wijst Glastuinbouw Nederland telers op zuinig omgaan met de CO2 die er nog wel is. Onder meer in het programma Kas als Energiebron en met Het Nieuwe Telen worden telers geholpen zoveel mogelijk kostbare CO2 in de kas te houden.