Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rapport: Glastuinbouw in 2030 toch niet CO2-vrij

Tholen - In 2017 werd een prognose gemaakt: in 2030 stoot de tuinbouw tussen de 2,7 tot 3,3 Mton CO2 uit. Dat blijkt nu, vier jaar later, wat al te ambitieus geweest. Uit een nieuw rapport van Wageningen Economic Research, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV, stelt men dit naar boven bij en wordt het tussen de 4.8 en 6.0 Mton. Oftewel, 2.1 tot 2.7 Mton meer uit als in 2017 geprognosticeerd.

Reden voor het bijstellen van de prognose heeft, volgens het rapport, niets van doen met zaken als energieprijzen, spark spread, corona of Brexit, maar daarentegen alles met, enerzijds, een "areaalcorrectie" (in 2019 en 20020 groeide het areaal glastuinbouw met 1.060, zo bleek uit de Landbouw Telling van het CBS; een cijfer dat men interessant genoeg zelf tot onzin verklaart, het zou aangeven dat eerdere tellingen niet klopten en gestoeld waren op te lage cijfers), en anderzijds met "de gezamenlijke effecten van negatieve beleidsmatige ontwikkelingen", waaronder wordt verstaan 'de beperkte herstructurering van het kassenbestand, de verhoogde ODE-tarieven elektriciteit, de knelpunten bij de infrastructuur elektriciteit en negatieve elementen in de SDE.'

Tenslotte concludeert het rapport dat "door ontwikkelingen sinds 2017 de mindset en het animo bij de glastuinbouwondernemers en hun partners voor de energietransitie verslechterd is, hetgeen een negatieve invloed op de reductie van de CO2-emissie heeft". 

De 'verkeerde' telling leidt de onderzoekers ertoe te stellen dat t.g.v. de areaalcorrectie bij de ramingen van 2017 0.4 Mton moet worden opgeteld. In een brief aan de Kamer presenteert minister van LNV Carola Schouten kort deze resultaten, en geeft zij aan dat de bijgestelde raming voor 2030 waarden tussen 3,6 tot 4,4 Mton CO2-emissie bedraagt. Voornoemde cijfers (tussen de 4.8 en 6.0 Mton) zouden gelden voor die situatie waarin de reparatie van de negatieve beleidsmatige ontwikkelingen niet plaatsvindt.

Klik hier voor het rapport. De brief van de Minister aan de Kamer vindt u hier.