Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schreers toont minister neusje van de Vlaamse rozenzalm

Tholen - De Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bracht gisteren een bezoek aan het bedrijf van Wim Scheers in Kontich, net onder Antwerpen. Op uitnodiging van Boerenbond en met dank aan de gastvrijheid en het enthousiasme van de kweker werd haar zodoende de gelegenheid geboden kennis te maken met een bijzonder stukje subsector van het agrarisch sierteeltbedrijf in Vlaanderen, de hightech rozenteelt.


Wim Schreers, voorzitter van de Boerenbond Sonja De Becker en minister Annelies Verlinden 

Een subsector is het zondermeer. Vlaanderen kent een uitgebreide boomkwekerijsector, maar ‘slechts’ 65 ha snijbloementeelt onder glas. Met 3,5 ha rozen is Schreers een van de grote jongens en tevens 1 van de 5 rozenkwekers die het land rijk is. Bovendien is de kweker een voorloper waar het gaat om teeltinnovatie, speelt hij zich in de kijker met een ecologische productie en toonde hij, zoals uiteraard ook de bedoeling was, de minister de passie en het metier van de vakman.


De witte Avalanche, daar moet je even aan ruiken

Wim vertelde honderduit over zijn bedrijf. Hij vormt alweer de vierde generatie; overgrootvader begon ooit met sla, opa deed tomaten en paprika, totdat zijn vader uiteindelijk, na een akkefietje met een lastige bacterie, overstapte op de roos. “Ik heb eigenlijk nooit beter geweten en heb ook nooit anders gewild dan het bedrijf van mijn vader voort te zetten”, vertelt Wim. Ruim een decennium terug stapte hij in, in ‘de moeilijke jaren’, een tijd en situatie die compleet anders was dan die van vandaag. Toen geen subsidies, concurrentie vanuit Afrika, slechte prijzen, noodzakelijke investeringen die zich eigenlijk niet lieten rond rekenen.

“Dat is nu wel even anders, nu gaat het uitstekend. Doe mij maar alle jaren dit weer, we kunnen uitstekend sturen, de vraag is goed, de prijzen idem. Daarom is ook nu de tijd om te investeren.” Zo is recentelijk een nieuwe verwerkingslijn geïnstalleerd, en staat er een serieuze renovatie op de planning. “We hebben achter 1 ha oud glas. Die gaat voor een deel tegen de vlakte, de andere helft wordt gerenoveerd. We krimpen dan iets, naar ruim 3 ha, maar op dat oppervlakte hopen we een praktisch gelijke productie te halen als in de situatie nu. Deze omvang is ideaal. Ik heb een vergunning/mogelijkheid nog 1 ha bij te bouwen, maar dat ga ik niet doen. Niet alleen zijn grondstoffen schreeuwend duur, ook zou ik dan in de knoop komen met mijn (energie) voorzieningen.”


Kijkje op en in de ouwe kas

De oude serre laten staan en er, zoals collega’s geopperd hebben, bijvoorbeeld hortensia in te doen, zie Wim niet zitten. Schoenmaker blijf bij je leest, zo is de gedachte.

Het leeuwendeel van de productie is bestemd voor de Belgische markt. Een klein deel wordt zelfs direct vanaf het bedrijf verkocht middels een automaat voor de deur. Schreers teelt ruim een dozijn verschillende variëteiten en probeert elk jaar wat te shuffelen. Zo is men nu aan het kijken naar wat extra rood. De kweker heeft 5.000 meter Red Naomi staan, maar de vraag naar rood is groot, ‘daar kan best wat bij’. Verder zijn directe uitdagingen voor de nabije toekomst het niet teveel betalen voor energie – we hebben ons een beetje vergaloppeerd in de energieprijzen, die zijn de laatste tijd door het dak gegaan en achteraf gezien hebben we te weinig vastgelegd – en het finetunen van de ecologische teelt. Een tijdje produceerde Schreers geheel biologisch, maar daar moest men noodgedwongen toch iets op terugkomen. Ecologisch is zoiets als ‘zoveel mogelijk biologisch’ en geeft de consument het signaal dat het product zo schoon mogelijk geteeld is.


Door de gehele serre is LED geïmplementeerd, met uitzondering van de halve hectare Red Naomi (waar om teelt-technische redenen extra Son-T wenselijk is)

Voor meer informatie:
Rozen Schreers
www.rozenscheers.be