Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek in Voorhout voor een toekomstbestendige bollenteelt

De bloembollenteelt staat voor flinke uitdagingen. Het areaal geschikte teeltgronden krimpt, kwaliteitseisen worden steeds scherper en het aantal beschikbare middelen neemt af. De proeflocatie Voorhout is een van de locaties van Agrifirm-GMN waar oplossingen worden gezocht voor een toekomstbestendige teelt.
 
“De druk is groot om flinke slagen te maken”, aldus teeltadviseur Bram Mulder. “Na 2030 moet de bollenteelt emissieloos van gewasbeschermingsmiddelen zijn en dat vergt veel onderzoek en inspanningen.” Een van de proeven in Voorhout is gericht op het voorkomen van Pythium, een schimmel die met name de hyacintenteelt voor toenemende uitdagingen stelt. “Juist in de bollenstreek, omdat daar al zo lang bollen worden geteeld, wordt de schimmeldruk steeds groter.”

Bodemverbeteraars
In Voorhout werkt Agrifirm-GMN bij 21 objecten met groene alternatieven voor chemische bestrijding. “Zo werken we goedaardige schimmels door de bouwvoor. Deze gaan in de bodem de concurrentie aan met schadelijke schimmels als Pythium. Daarnaast onderzoeken we alternatieve producten en werken we met bodemverbeteraars. Dat zijn producten die gebaseerd zijn op plant-eigen metabolieten die ervoor zorgen dat de plant voedingsstoffen uit de bodem effectiever kan opnemen.”

PPS Bollencoaster
Ook Wageningen University & Research voert met verschillende partners, waaronder Agrifirm-GMN, in Voorhout proeven uit. Deze zijn onder andere gericht op het doortelen van virusvrij uitgangsmateriaal. Met PPS Bollencoaster worden bollen geteeld in plastic sleuven met substraat. Een bemestingsunit is aangesloten op druppelslangen die in de sleuven zijn geplaatst. De bollen worden op deze manier los van de grond geteeld. Bram: ”De gedachte van dit project is om gezond uitgangsmateriaal buiten in een jaar af te telen tot een leverbare bol. Door de bollen in sleuven los van de grond te telen, is de teelt niet meer gevoelig voor bodemgebonden ziekten, waaronder Pythium.”
 
Dit artikel komt uit 'Better Together', uitgave 2 van 2021. Better Together is het ledenmagazine van Agrifirm. Viermaal per jaar ontvangen de leden van de coöperatie het magazine, met inspiratie en voorbeelden op het gebied van coöperatief, innovatief en duurzaam ondernemen en informatie over de coöperatie.

Publicatiedatum: