Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Heeft de bedrijfsopvolgingsregeling haar langste tijd gehad?

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een regeling in de Wet Inkomstenbelasting en de Successiewet. De BOR maakt het mogelijk om ondernemingsvermogen en aanmerkelijkbelang-aandelen tijdens leven of na overlijden fiscaal vriendelijk over te laten gaan naar de bedrijfsopvolger.

De doorschuifregeling maakt het mogelijk om de verschuldigde inkomstenbelasting door te schuiven naar de bedrijfsopvolger. De vrijstelling in de Successiewet zorgt ervoor dat de waarde van de onderneming of de aanmerkelijkbelang-aandelen voor een groot deel vrijgesteld zijn van schenk- of erfbelasting. De erf- en schenkbelasting bedraagt 10% over de eerste € 128.750 en 20% over het meerdere. Door toepassing van de BOR is de eerste € 1.100.000 (afgerond) 100% vrijgesteld en is van het meerdere 83% vrijgesteld.

Belastingdruk naar 3,4%
In de situatie dat een ouder zijn of haar bedrijf overdraagt aan een kind, betekent toepassing van de BOR dat de totale belastingdruk wordt teruggebracht van ruim 40% naar ongeveer 3,4%. De BOR is bedoeld om de continuïteit van de onderneming te stimuleren en een onevenredige belastingdruk bij schenken of overlijden te voorkomen.

Discriminatie?
In de praktijk wordt, met name bij familiebedrijven, veel gebruik gemaakt van de BOR. Toch wordt al jaren kritisch gekeken naar de regeling. Zo is de rechter al eens de vraag voorgelegd of er geen sprake is van discriminatie omdat de BOR alleen geldt voor ondernemingsvermogen en niet voor privévermogen. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad geoordeeld dat dit niet het geval is.

Versoberen of afschaffen
Vorig jaar is de discussie weer opgelaaid. In een ambtelijke notitie over een nieuw belastingstelsel is voorgesteld de BOR ingrijpend te versoberen of af te schaffen. De conclusie was dat er in 75% van de onderzochte nalatenschappen over 2017 voldoende vrije middelen waren om ook zonder de BOR de erfbelasting te kunnen betalen en dat de BOR daarom beperkt doelmatig is. Uit het onderzoek van KPMG in samenwerking met FBNed blijkt daarentegen dat de afschaffing van de BOR van grote invloed is op het vermogen om te investeren, werkgelegenheid te bieden en te innoveren.

Toekomst BOR onzeker
In de verschillende verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen is aandacht besteed aan het voortbestaan van de BOR. Nu echter nog onzeker is welke partijen uiteindelijk deel gaan uitmaken van de nieuwe regering, is vooralsnog niet duidelijk wat de toekomst brengt voor de BOR.

Voor meer informatie:
Flynth 
www.flynth.nl
Publicatiedatum: