Mede op basis van een getuigenverklaring van een glastuinbouwkenner heeft de Rechtbank Midden-Nederland deze week besloten een boete van twee ton op te leggen aan een persoon die in De Meern 'een grote hoeveelheid voorwerpen en stoffen' voorhanden had voor grootschalige wietteelt. Die spullen zijn ook te koop aangeboden.
De getuige gaf in een verklaring uit 2019 aan onder meer de kweekschema's verdacht te vinden. Daarin wordt melding gemaakt van EC-waardes, in combinatie met het voor elkaar krijgen van 'bloei' in een 'donkere teelt'.
EC-waarde te laag
De getuige vertelt: "Wat mij opvalt is de EC-waarde van 1,2 tot 1,8 die in het schema vermeld wordt. Een EC-waarde van 1,2 tot 1,8 is veel te laag voor een vruchtgroente, zoals een tomaat, paprika of komkommer. De EC-waarden voor die gewassen zijn 5 of 6. Voor een komkommer is deze 3. De EC-waarde in dit schema betekent dat het bedoeld is voor groene planten, dus bijvoorbeeld sla, of huis- tuin en keukenplanten; de planten die je in je huiskamer hebt staan.
Omdat het schema spreekt van teelt op hydro bodem en aarde bodem, ga ik ervan uit dat het bij dit schema gaat over een gewas dat op beide substraten geteeld wordt, of kan worden. Het schema is in dat geval niet bedoeld voor bloemen, want binnen de tuinbouw worden bloemen vrijwel alleen maar in aarde geteeld."
"In de glastuinbouw willen we juist zoveel mogelijk zonlicht"
Gezien de EC-waarde zou sla wel kunnen, vervolgt de getuige. "Qua tijd in weken zou sla ook wel kunnen. Het heeft namelijk ongeveer 12 weken nodig om te groeien. Alleen gaat het in het schema ook over de bloeiperiode en sla laten we natuurlijk niet bloeien, dus het lijkt me niet waarschijnlijk dat dit over sla gaat.
Als je alleen naar de tijd in weken kijkt, zou komkommer ook nog wel kunnen, maar de EC-waarde zou dan dus wel hoger moeten liggen. Voor komkommer is het dus ook niet.
Wat mij verder opvalt is dat er in het schema iets staat over licht en donker kweken, met daarbij de uren donker en uren licht. In de glastuinbouw lichten wij natuurlijk de gewassen ook bij, maar dit gaat hier over echt kweken in donker en licht. Wij maken kweekruimtes niet donker in de glastuinbouw. In de glastuinbouw willen we juist zoveel mogelijk zonlicht, want dat is gratis."