Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Modellen worden steeds serieuzer

De tuinbouw wordt steeds meer datagedreven. Naast het onmisbare tuindersgevoel, de groene vingers, worden gegevens uit computersystemen gebruikt voor de beslissingen van de tuinder. Die computersystemen gebruiken daar modellen voor en die moeten dan natuurlijk wel betrouwbaar zijn. Vooral wanneer de gebruiker buiten de gebaande paden treedt. Nieuwe mogelijkheden liggen immers juist out-of-the-box. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research is daarom voortdurend bezig modellen te checken, vooral onder meer extreme condities.

Modellen voorspellen de werkelijkheid op basis van parameters en berekeningen. Bijvoorbeeld: hoeveel verdampt een gewas bij een bepaalde combinatie van kastemperatuur, luchtvochtigheid en lichtintensiteit? Zo'n model moet dan weten hoe dit natuurkundig in elkaar steekt én hoe het gewas op z'n omgeving reageert. Vooral dat laatste is lastig omdat ieder gewas anders is. En een gewas past zich aan de teeltomstandigheden aan. Een gewas in een kas die altijd een hoge luchtvochtigheid heeft zal anders reageren dan een gewas dat meer afgehard is.

Omdat de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research bij internationale projecten betrokken is, ziet de WUR een breed scala aan teeltcondities. Wat voor Nederlandse tuinders extreem is (grote hitte, langdurige kou), is in andere landen niks bijzonders. Hierdoor beschikt de WUR over goed bruikbare data om te controleren of de modellen die gewasgroei en gewasverdamping beschrijven ook in die 'afwijkende' omstandigheden nog goed werken.

Zo blijkt dat processen zoals de vruchtzetting bij tomaat behoorlijk achter gaan lopen bij een constant te hoge etmaaltemperatuur. Een model moet daar dus serieus rekening mee houden om bijvoorbeeld de ontwikkeling van de plantbelasting kunnen berekenen. En zulke 'serieuze' modellen zijn nodig voor de verdere professionalisering in de tuinbouw. Want teeltmanagers willen optimaal op hun omgeving (klimaat, energiekosten, markt) kunnen inspelen. Toeleveranciers willen een eerlijk en passend advies kunnen geven. Studenten en cursisten willen goed werkende programmatuur in hun serious games. Beleidsmakers willen realistische scenario's.

WUR werkt in verschillende projecten aan de verbetering van modellen. Voor kasklimaat was dat afgelopen jaar vooral het project 'Verdamping bij de kop'. Dit project is gefinancierd is door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.​

bron: WUR

Publicatiedatum: