Klimaatsturing in een serre is erg complex. Ondanks de jarenlange ervaring van de tuinder met het sturen van het klimaat, blijkt het in de praktijk niet altijd mogelijk om een optimaal klimaat te realiseren. Het is bovendien vaak moeilijk te achterhalen wat hier dan de oorzaken van zijn.
Nochtans beschikken veel tuinders over een schat van historische data, waarin veel antwoorden verscholen zitten. De opkomst van digitalisering en artificiële intelligentie om grote hoeveelheden data te analyseren, biedt dan ook nieuwe mogelijkheden aan deze sector, zo menen ze bij Kenniscentrum Energie Thomas More. Het project, KlimOp-AI, is op 1 september van start gegaan.
Inzicht
Algemeen is er bij glastuinbouwbedrijven een behoefte aan meer inzicht in de klimaatregeling. Elke tuinder heeft hierbij zijn eigen specifieke vragen, maar toch zijn een groot aantal noden erg generiek. Voorbeelden hiervan zijn zaken zoals:
- Richtlijnen voor een optimaal schermgebruik
- Richtlijnen voor een betere ventilatie
- Inzicht op gebied van de relatie tussen plant en klimaat en het voorkomen van plantstress
- Verklaringen vinden voor afwijkingen in het klimaat
Onregelmatigheden detecteren
Om hierop een antwoord te geven wordt gebruik gemaakt van AI-technieken welke worden toegepast op klimaatgegevens. Deze antwoorden worden ook gevalideerd met plantmetingen. Hierdoor wordt het voor de individuele teler mogelijk om klimaatonregelmatigheden te detecteren en acties te ondernemen om deze onregelmatigheden aan te pakken.
Dit zal leiden tot meer optimale plantcondities, energiebesparing en emissiereducties, menen de onderzoekers. In Proeftuinnieuws vertelden ze er dit najaar al meer over. De onderzoekers implementeren AI-technieken op bedrijfsniveau om zo praktisch bruikbare inzichten voor de sector te generen.
Het project KlimOp-AI loopt tot en met 31 augustus 2024.