Ondernemers kunnen sinds 1 januari jl. een beroep op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) doen, wanneer zij een dreigend faillissement willen afwenden. Zolang bedrijven gebruikmaken van de steunmaatregelen vanuit de overheid, gebeurt dat nog in beperkte mate. Naarmate deze steun verder wordt afgebouwd en duidelijk wordt wat de afrekeningen gaan zijn, kiezen ondernemers hier mogelijk vaker voor.
Foto: Dreamstime
We kennen allemaal de Faillissementswet, waarom is de WHOA hieraan toegevoegd? Gaby van Deursen, juridisch adviseur bij Alfa, heeft daar een antwoord op: “Een faillissement wordt uitgesproken als een bedrijf meerdere schulden heeft en niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoet. Zijn de schulden inmiddels te hoog opgelopen om de problemen op te lossen, maar zijn er nog wel rendabele activiteiten binnen de onderneming of wil de ondernemer komen tot een gecontroleerde afwikkeling? Dán kan de WHOA in beeld komen. De ondernemer moet alleen wel op tijd aan de bel trekken. In de praktijk kan overigens elk bedrijf een beroep doen op de WHOA: groot, klein, mkb, vof of bv, enz.
Reorganisatieakkoord
In het kader van de WHOA zal de ondernemer goede afspraken moeten maken met de schuldeisers en een duidelijk plan moeten opstellen voor de nieuwe start van zijn onderneming. Hiervoor moet een reorganisatieakkoord worden bereikt. Dit proces ziet er grofweg als volgt uit: • inventarisatie bedrijfssituatie: wat is de waarde van de onderneming, welke schulden en welke schuldeisers zijn er?
- onderverdeling van schuldeisers in verschillende klassen;
- een aanbod per klasse schuldeisers;
- stemfase door schuldeisers, en akkoord eventueel voorleggen aan rechter.
Besloten procedure
Gaby: “Een ondernemer kan besluiten om niet alle schuldeisers een aanbod te doen. De schuldeisers hebben hier wel een stem in. Zij kunnen akkoord gaan met het aanbod of niet. Stemmen ze met het aanbod in, en oordeelt de rechter dat is voldaan aan alle overige formaliteiten, dan kan de ondernemer het plan uitvoeren. Stemmen de schuldeisers niet in, dan zal de rechter beoordelen hoe (on)redelijk het voorstel is voor de schuldeiser. Dit is een incentive voor de ondernemer om met een redelijk en transparant voorstel te komen; hij moet de schuldeisers wel genoeg kunnen geven. Ook mag het niet zo zijn dat schuldeisers beter af zijn bij een faillissement.
Aandachtspunten WHOA
- Begin op tijd; een WHOA-traject kent diverse formaliteiten en termijnen en vaak moet er geschakeld worden met de rechtbank.
- De WHOA biedt heel veel flexibiliteit en ruimte om het proces in te richten; er zit veel vrijheid in het type aanbod per klasse. Overeenkomsten kunnen bijvoorbeeld gewijzigd of beëindigd worden.
- Schakel bij een WHOA-traject altijd een expert in, om er zeker van te zijn dat je aan alle formaliteiten voldoet.
- Bij afwijzing van het verzoek om de WHOA toe te passen, kun je niet in hoger beroep. Ook kun je daarna 3 jaar lang geen beroep meer doen op de WHOA.
Wanneer de WHOA bij een ondernemer gaat spelen, betrekt Alfa daar meerdere disciplines bij (fiscalisten, juristen, accountants). Door dicht op je cijfers te zitten, merken we verontrustende signalen eerder op. Wil je meer weten over de WHOA? Neem dan contact op met je vaste contactpersoon of met een jurist van Alfa.
Voor meer informatie
Gaby van Deursen
Juridisch adviseur
Alfa
+31 (0)88 2531682
[email protected]
www.alfa.nl