Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-val helpt kwekers Opogona onder de duim houden

Tholen – De komst van twee Hollanders met ieder twee koffers die elk zo’n honderd kilo wogen deed in 2015 Marokkaanse douaniers de wenkbrauwen fronsen. Toch kwamen zij het land binnen. Waarom dat voor zowel kwekers daar als hier van groot belang bleek, legt Peter Kerkhof van LedsProtect hieronder uit. “Ik heb in mijn beste Frans en Marokkaans gezegd dat mijn zoon en ik het land kwamen redden.”


Een UV-val van LedsProtect bij een Marokkaanse kweker van tropische planten

Zijn komst in 2015 was niet de eerste keer dat Peter voet op Marokkaanse bodem zette. Al in 2008 was hij er, via een Nederlands PUM-project (Programma Uitzending Managers). Destijds maakte hij kennis met een Marokkaanse tropische plantenkweker die net begonnen was een eigen bedrijf op te zetten. “Daarbij liep hij tegen de nodige opstartproblemen aan. Zo bleek het heel moeilijk om uitgangsmateriaal op te kweken in een simpele foliekas bij temperaturen van ruim boven de veertig graden Celsius. Ik weet nog dat ik het allemaal nogal primitief vond. Inmiddels lachen we er samen om, maar het bedrijf heeft dan ook een flinke ontwikkeling doorgemaakt.”

Paniek
Niet lang na Peters eerste bezoek kwam ook een andere PUM-Nederlander een kijkje op het bedrijf nemen. Hij trof er het gevreesde plaaginsect Opogona sacchari, ook wel bekend als de bananenboorder. “Ik had daar als van oorsprong boomkweker zelf toen nog nooit van gehoord, maar had al snel door dat het iets serieus was toen ik hoorde dat na die ontdekking er toch wel enige paniek uitbrak.”

Om het plaaginsect, dat tegenwoordig een quarantainestatus heeft, te bestrijden, werd Peter bij een volgend bezoek gevraagd aaltjes mee te nemen. “Daarmee wilde de kweker de plaag bestrijden. Helaas voor hem had het maar heel weinig effect.”

Vraatschade
Peter begon zich vervolgens in de materie te verdiepen en ontdekte dat de larven van de nachtvlinder zich in de grond ophouden. “Als dat zo is, dan zijn aaltjes effectief en kun je de plaag goed bestrijden. Veel vaker zitten de rupsen echter in de plant, veelal tropische planten zoals dus bananenplanten, maar ook tropische planten die je vandaag de dag veel in Nederlandse kassen gekweekt ziet worden zoals Yucca en Dracaena. Daar vreten ze planten helemaal hol en kun je ze slecht bestrijden. Aaltjes werken dan niet en ook chemische bestrijding lukt niet, omdat je de rupsen niet kunt raken. Het gevolg is dat kwekers bij besmetting letterlijk de ene na de andere plant om zien vallen en de schade gigantisch is.”


Opogona in de val

Professionele val
Om te ontdekken of Opogona bij kwekers de boosdoener is van schades, worden feromoonvallen ingezet. Peter begon er zo’n tien jaar terug mee te testen. “Ik ving al snel aardig wat vlinders, maar alleen mannetjes en niet de vrouwtjes.” De vallen waren uitgerust met een waterbak met daarboven het feromoon. “Om beter te kunnen vangen heb ik na menig test besloten het feromoon te vervangen door een UV-lamp.  En wat gebeurde er? Ik ving direct in de eerste nacht 50 vinders, mannetjes en vrouwtjes. Vanaf dat moment ben ik het gaan professionaliseren.”

Grote vangst
De brug naar het opvallende douanemoment in 2015 is geslagen. “In die koffers zaten de eerste professionele vallen die ik had laten maken met hulp van een elektrotechnisch ingenieur. Bij de grote Marokkaanse kweker heb ik de vallen geplaatst. In de eerste nacht vingen we 160 vlinders. Dat is écht veel en geeft aan dat het probleem groot was. Door te blijven vangen is de plaag inmiddels al jaren onder controle.”

De Marokkaanse kweker kweekt zijn tropische planten zowel buiten als binnen in een kas. De vallen zijn aangesloten op 220 volt en buiten werken ze op zonne-energie met behulp van zonnepanelen. “Met behulp van adapters kunnen we er eenvoudig meerdere koppelen. Overal heeft hij vallen hangen. In de kas onze nieuwste en buiten nog het oudere model. De komende jaren zal hij die vallen ook vervangen.”


Het nieuwste model UV-lichtval van LedsProtect is ‘s nachts niet te missen. Lees meer over wat er vernieuwd is hier.

Onder controle
Voor alle kwekers van tropische planten blijft het, met of zonder val, zaak altijd alert te blijven op de komst van de bananenboorder. Veel kwekers werken met uit Midden-Amerika geïmporteerd uitgangsmateriaal, weet Peter. “Daar heeft Opogona geen natuurlijke vijanden en is het een grote plaag. Zelfs met Q-status blijft het daarom enorm opletten. Door met onze vallen te werken, kunnen telers snel scouten en het plaagsinsect ook direct ook bestrijden om zo de populatie onder controle te houden.”

Voor meer informatie:
Peter Kerkhof
LedsProtect
[email protected]  
[email protected]  
www.ledsprotect.com