Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Clement Tulezi, Kenya Flower Council

"Keniaanse bloemenkwekers moeten nog steeds 25% van de dagelijkse oogst weggooien"

Vracht, belastingen en fytosanitaire verordeningen van de EU waren volgens de CEO van Kenya Flower Council (KFC), Clement Tulezi, de grootste uitdagingen voor de Keniaanse bloemensector in 2021. "Toen ik dat eerder dit jaar voorspelde, had ik het niet mis. Deze drie zijn de grootste uitdagingen gebleven en er is sindsdien niet veel veranderd, helaas." In onderstaande gaat Tulezi in op de huidige stand van zaken.


Clement Tulezi op de IFTEX 2019 in Nairobi, Kenia 

20-25% van de dagelijkse oogst weggegooid
Volgens Tulezi is hun topprioriteit op dit moment de vracht. "In 2020 verloren we tijdelijk de vraag van onze sector en de luchtvaartmaatschappijen vonden elders betere zaken vanwege Covid. Als gevolg daarvan zijn de vrachtkosten omhoog gegaan en is deze situatie blijven bestaan. We hebben nog steeds te weinig capaciteit. Er zijn nog steeds veel annuleringen. Bijna om de twee dagen wordt een vlucht naar Nairobi geannuleerd, wat betekent dat de capaciteit niet is verbeterd. Momenteel hebben we een tekort van 1500 ton/week. Het gevolg is dat de meeste telers en exporteurs 20-25% van hun dagelijkse oogst weg moeten gooien. Ondertussen is de vraag naar Keniaanse bloemen goed. Deze telers hebben veel geïnvesteerd in hun teelt, waar eigenlijk genoeg vraag naar is, maar er is geen ruimte om het te vervoeren."

Daarnaast zijn de kosten voor het transport van de Keniaanse bloemen erg hoog gebleven. "Het vervoeren van de producten vanuit Nairobi kost € 2,27/kg, terwijl dit voor de Ethiopische markt slechts €1,31 kost. Als alle andere factoren constant worden gehouden, hoe kan de Keniaanse markt dan concurreren op dezelfde markt?"

Dus hoe kunnen we de vrachtuitdagingen overwinnen? De KFC werkt nauw samen met luchtvaartmaatschappijen en expediteurs om op korte termijn oplossingen te vinden. Tot nu toe hebben zij de regering verschillende suggesties gedaan. "Ten eerste zou de regering meer capaciteit naar Kenia kunnen laten komen. Dit is echter vrij moeilijk, omdat dit ook afhankelijk is van de luchtvaartmaatschappijen. Onze tweede suggestie is om rechtstreekse vluchten van Nairobi naar de plaats van bestemming toe te staan, wat de kosten zou drukken. Onze laatste suggestie is dat de regering afziet van een deel van de extra kosten die verbonden zijn aan luchtvaartmaatschappijen die in Nairobi opereren, zodat we meer aantrekken."

Volgens Tulezi moet er snel iets gebeuren. "We hebben nu al een vrachttekort van 1500 ton, dus wat gaat er bijvoorbeeld rond Valentijnsdag gebeuren? Kwekerijen kunnen niet doorgaan met het vernietigen van bloemen. Dit zal een ernstig rimpeleffect hebben, omdat het de manier waarop bedrijven worden gerund zal beïnvloeden. Er zullen misschien drastische maatregelen moeten worden genomen, zoals inkrimping van het personeel of inkrimping van de middelen, om de kosten te drukken, wat weer ten koste zal gaan van de kwaliteit van de producten."

"Een zwaar belaste sector"
Tulezi legt uit dat de Keniaanse bloementeelt een zwaar belaste sector is. "De overheid vindt het makkelijker om zich op ons te richten, omdat we een goed georganiseerde sector zijn, aangezien veel andere sectoren meer kleinschalig of informeel zijn. Zowel op districtsniveau als op nationaal niveau worden sierteeltbedrijven belast met meer dan 40 belastingen. Onlangs zijn we naar de rechter gestapt tegen cess fees, een vorm van belasting die wordt geheven op goederen die de landsgrenzen passeren, en we hebben alle zaken in Nakuru en Meru gewonnen en ook die over de minimumbelasting."

"Het hof oordeelde dat de provincies niet bevoegd zijn om deze cess-belasting op onze exportsector te heffen. Nu is er echter een nieuwe belasting ingevoerd, de "Flower Service Tax", door een county waar wij de meeste snijbloemen telen, waarbij 1% van de omzet van alle exporteurs wordt geheven. Wij hebben al bezwaar aangetekend en hopelijk wordt er geluisterd. We hebben ook nog een rechtszaak lopen tegen het directoraat Tuinbouwgewassen, dat begin 2021 de cess heeft vertienvoudigd. In totaal wordt er bijna elke drie maanden een nieuwe belasting ingevoerd. Natuurlijk is het kostbaar voor KFC om steeds weer advocaten in te huren en namens onze leden naar de rechter te stappen, maar het lijkt de enige manier om met de overheid samen te werken en de onnodige kosten voor Keniaanse bedrijven te verminderen."

Fytosanitaire voorschriften van de EU
Een andere uitdaging waar de Keniaanse kwekers mee te maken hebben gehad, is de fytosanitaire regelgeving die door de EU is opgelegd. "False Codling Moth is een plaag die vaak voorkomt in rozen, maar ook op capsicum en vele andere gewassen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat er verbeteringen zijn wat de onderscheppingen betreft. Waren het er in juni nog 9, in september was er geen meer. We moeten dit echter in de loop van de tijd stabiliseren om meer sancties op de markt af te wenden. We werken nauw samen met de Kenya Plant Health Inspectorate Service om te kijken naar de bewerking na de oogst en hoe we de plaag beter kunnen beheersen. Binnenkort starten we ook een project waarbij we camera's en drones gaan gebruiken om de motten op te sporen en te vernietigen, want we willen niet dat dit een nadelige invloed op onze business heeft."

Een nieuwe uitdaging: meststoffencontroles
Onlangs heeft de overheid ook besloten dat het noodzakelijk is dat alle wateroplosbare meststoffen worden gecontroleerd wanneer ze het land binnenkomen. In 2018 moest KFC daartegen opboksen en konden de ladingen zonder veel vertraging weer binnenkomen. Toch heeft de regering een paar weken geleden besloten dat ze weer alle zendingen moeten gaan controleren. "Dat is niet per se een probleem, maar er is gewoon niet genoeg capaciteit om elke lading te controleren. Op dit moment ligt 6000 ton meststoffen vast in de haven, waardoor gevreesd wordt voor tekorten en prijsstijgingen. Deze producten worden dagelijks door de tuinbouwbedrijven gebruikt, dus deze vertraging zal grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de bloemen. Vooral na een moeilijk 2020 willen we dat onze sector zich herstelt met de juiste kwaliteit en deze stap helpt ons niet."

Voor meer informatie:
Kenya Flower Council
[email protected]
kenyaflowercouncil.or