Het komt steeds hoger op de agenda: ziektedruk voorkomen via het water. Dat merken ze ook bij Agrozone, vertelt Roy Imming. Hij vindt het 'niet gek', aangezien de technologie steeds meer mogelijk maakt.
Agrozone is expert op het gebied van ozontechniek, ofwel de methode om water te behandelen en te verrijken, en verwacht binnenkort ook een doorontwikkelde inline waterbehandelingsinstallatie in de markt te zetten.
Ziektedruk is de nachtmerrie van elke glastuinbouwer. Je kan je hele bedrijf zo steriel of A1 hebben ingericht als mogelijk. En dan ineens wordt een virus waargenomen in de teelt. Wat is de rol van water in dit geheel? In dit blog legt Roy uit hoe water kan helpen bij de bestrijding van ziekten.
Watercirculatie wordt de norm
Het is goed om vooraf een duidelijk beeld te schetsen van hoe de glastuinbouw na 2027 met water omgaat. In de Nederlandse Kaderrichtlijn Water is opgenomen dat de sector vanaf 2027 volledig emissieloos moet zijn. Dat betekent, er mag vanaf dan geen water meer geloosd worden. De enige oplossing die voor handen is? Watercirculatie. Dit betekent dat er geen druppel water de kas verlaat en al het water hergebruikt dient te worden. Maar dit brengt ook weer uitdagingen met zich mee.
Niet alleen de goede stoffen worden hergebruikt
Watercirculatie is water hergebruiken. Iedere teelt heeft water nodig als voeding voor het gewas. Het drainwater wordt vervolgens weer teruggebracht naar de silo, het bassin of de mestbak. Zonder tussenkomst van een ontsmetter zou dit betekenen dat ook meststoffen of bestrijdingsmiddelen weer terugkomen bij de bron.
En wat denk je van de verspreiding van virussen en schimmels? Een ontsmetter is daarom pure noodzaak, volgens Roy. Deze worden dan ook al jaren gebruikt en helpen de tuinder aan schoon gietwater. Maar zijn deze filters wel 100% zuiver?
Extra middel om ziektedruk te voorkomen
Agrozone heeft een systeem ontwikkeld waarbij de ziektedruk in gewassen drastisch wordt verlaagd. Deze toepassing (ozontechniek) filtert niet alleen het gebruikte water, het voegt ook zuurstof aan dit water toe, legt Roy uit. "Op deze manier ontsmet je het water, wat leidt tot verlaging van ziektedruk in de wortels. En niet geheel onbelangrijk: door het toevoegen van zuurstof haal je veel meer uit de teelt dan zonder. Het loont zich dus dubbel."
Roy nodigt bedrijven uit voor een waterscan en voor een gesprek om meer over ozontechnologie te vertellen. Hij stelt: "Uit diverse onderzoeken is gebleken dat ozontechniek de enige juiste oplossing voor telers gaat worden. 2027 is dichterbij dan we denken, dus tijd om in actie te komen."
Voor meer informatie:
Roy Imming
Agrozone
[email protected]
www.agrozone.nl