Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bioplastic gemaakt van tomatenschil ontbindt binnen een maand in zee

Onderzoekers van het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora uit Spanje hebben bioplastic ontwikkeld uit tomatenresten. Voor ontbinding in zee heeft het nieuwe plastic slechts één maand nodig, terwijl van aardolie afgeleide kunststoffen voor verpakkingen daar 450 jaar over doen.

Uit de bladeren, stengels en schil van tomaten die de conservenindustrie weggooit na het maken van tomatensaus of ketchup, wordt cellulose in gezuiverde vorm gewonnen. Daarmee kan een robuuste en transparante folie worden gemaakt die meerdere toepassingen heeft, zo legt IHSM-onderzoeker José Alejandro Heredia uit. Het materiaal dat wordt vervaardigd met de cellulose uit tomatenresten wordt daarna gemodificeerd met antibacteriële bioactieve stoffen en antioxidanten zodat het gebruikt kan worden als grondstof voor voedselverpakkingen.

Duurzame en slimme kunststof
Deze bioplastics kunnen hydrofoob, fluorescerend en parelmoer-wit zijn. Afhankelijk van de blootstelling aan het licht kunnen ze ook andere kleuren aannemen.

Het bioplastic is ook een "slimme verpakking", aangezien het verandert van kleur wanneer het water heeft geabsorbeerd van de groenten of fruit die het beschermt. Dat betekent dat het zijn structuur en de anti-oxiderende eigenschappen begint te verliezen en dus niet langer nuttig is als beschermomhulsel voor het voedsel. Het werkt met andere woorden als een soort sensor.

Een andere belangrijke toepassing van deze nieuwe kunststof uit tomatenresten is het coaten van de binnenkant van een blik. Op basis van diverse proeven verzekert Heredia dat het bioplastic "net zo goed" is als de huidige commerciële aardoliederivaten, omdat het ervoor zorgt dat het metaal "zeer goed bestand is tegen corrosie en niet migreert naar het voedsel".

Toch betreurt de onderzoeker dat de commerciële toepassing van dit nieuwe bioplastic verre toekomstmuziek is, aangezien de kunststofindustrie de huidige machines zou moeten kunnen gebruiken om deze verandering economisch haalbaar te maken, wat niet het geval is. Maar dit bioplastic kan op termijn wel een revolutie betekenen voor het milieu en de duurzaamheid van voedseldistributie.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: