Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rozenteelt zucht onder hoge gasprijs

Tholen - De afgelopen weken en vooral dagen komen verontrustende berichten binnen van rozenkwekers die zeggen gedeeltelijk of geheel ‘koud te gaan’. Oftewel, kachel en lamp gaan uit, het gewas sukkelt in slaap en de productie valt stil. Oorzaak is de veelbesproken gasprijs, die twee weken geleden piekte op 1.80 de kuub.

“Met die prijs en koud en donker winterweer behoeft het geen uitleg dat dat niet lang is vol te houden.” We spreken een van de rozenkwekers, die last minute toch niet met zijn naam op de nieuwsbrief wil. Niet dat het een geheim is, hij en collega-kwekers sturen zelf brieven uit naar klanten om hen van het gebeuren op de hoogte te stellen, maar ‘liever niet in de media’. Fair enough, energie-intensieve sier- en groententeelten worden overal getroffen, terwijl de verschillen onderling, afhankelijk van wel of niet afgesloten leveringscontracten, enorm kunnen zijn.

Feit is echter dat alleen al in de rozen een klein dozijn kwekers aangeeft tijdelijk gedeeltelijk of geheel te stoppen. Nice2Get, die zijn kas te koop had staan, is vervroegd gestopt (afgelopen donderdag kwamen de laatste karren voor de klok). Porta Nova laat weten de White Naomi koud te zetten en, met alvast de blik op Valentijn, vol te gaan voor de Red Naomi! Royal Roses gaat helemaal koud; Bernhard Roses (voor wat betreft de rozen) idem; etc. Op dit moment, zo turft de eerder aangehaalde kweker, moet het huidige aanbod Nederlandse rozen een kwart lager zijn dan gebruikelijk.

Export in de knel
Robert Stokman, met zijn bedrijf D’Auria Holland een ‘kleine maar voor een kleine toch ook grote exporteur’ op Italië, ziet het met leden ogen aan. “De Nederlandse roos wordt schaars en duur. Wij kopen relatief veel rozen, maar het kan niet anders of de normale marktwerking gaat de prijzen opdrijven. Dat komt ook omdat rozen uit Zuid-Amerika wegens enorme transportkosten praktisch helemaal niet meer deze kant op komen, en omdat de Afrikaanse roos, zoals ook niet ongebruikelijk, kampt met regen en botrytis.”

Reële probleem, reële prijzen
Grote problemen kortom, daar kan toch moeilijk iets aan worden afgedaan, en ook is maar zeer de vraag of prijzen binnen afzienbare termijn zullen zakken naar redelijke waarden.

“Maar er is een andere kant en die zou ik graag meer willen benadrukken”, zegt René Stokman, eigenaar van of Flower Update & PureRoses. Dit bedrijf ondersteunt en vertegenwoordigt een groep Nederlandse rozenkwekers in hun verkoop en branding, en daarom heeft Stokman goed zicht op de stand van zaken. “De problemen zijn reëel, maar je kunt en moet kansen zien. De Nederlandse markt is altijd al ontzettend verwend geweest, overal in de wereld kost een bos rozen een veelvoud van wat het hier kost. Daar is het te vergelijken met luxeproducten als champagne en parfum, producten waar ook de Nederlandse consument vaak grof geld voor wil betalen. De Nederlandse roos wordt steeds meer een luxeproduct, een specialty, en geleidelijk zal men gaan ervaren dat er een werkelijke prijs voor moet worden betaald. En dat geldt ook voor de handel.”