Een aantal gewassen hebben baat bij een hoog lichtniveau, zoals cannabis en rozen. Cannabis groeit sneller door veel licht, rozen krijgen meer takken en hebben minder tijd nodig om tot volle bloei te komen. Een hoog lichtniveau is bij diverse gewassen dus interessant voor productie en omzet.
Een hoger lichtniveau betekent automatisch meer warmte en dat is in veel gevallen niet wenselijk. HPS-lampen worden zo heet, dat belichten met hoge lichtniveaus niet voor langere tijd mogelijk is. Bovendien loopt de temperatuur in de gehele kas op, hierdoor is het klimaat steeds lastiger controleerbaar en de plant temperatuur wordt hierdoor negatief beïnvloedt.
De gangbare oplossing is om deze warmte door middel van koelsystemen onder controle te houden. Dat vergt een flinke investering met een hoge energierekening, maar écht stabiel wordt het klimaat nooit, volgens kasverlichtingsbedrijf Oreon. Dat vraagt om een duurzame oplossing, want alleen níet belichten is goedkoper.
Actieve koeling
Oreon koelt haar LED-armaturen door middel van een actieve waterkoeling. Het water voert de warmte direct weg van de LEDs en uit het armatuur. Hierdoor kunnen de lampen niet alleen een hoger en constanter lichtniveau geven, er is logischerwijs ook veel minder sprake van excessieve warmte in de kas of een gesloten klimaat cel. Het maakt grote HVAC-systemen overbodig en de investeringskosten en energierekening dus lager.
Indoor cannabisteelt
Een cannabis-plant kan hele hoge lichtniveaus verdragen, maar tegelijkertijd heeft deze plant baat bij een stabiel teeltklimaat. Een stabiele temperatuur is met name bij de teelt van medicinale cannabis van essentieel belang. De werkzame stoffen (THC en CBD) van deze plant moeten namelijk stabiel zijn voor verwerking en bij te grote temperatuur verschillen kunnen schimmels ontstaan. Dit is in de kas, maar met name bij de indoor teelt een grote uitdaging. Ook hier krijgen telers te maken met torenhoge energierekeningen, mede veroorzaakt door kostbare HVAC-systemen die veel energie verbruiken. Dan biedt een actief watergekoeld LED-armatuur een welkome oplossing: een stabiele temperatuur en minder energieverbruik.
Meer rozen per vierkante meter
2021 was geen makkelijk jaar voor rozentelers en dit jaar voorspelt weinig verbetering. De ontwikkeling in de rozenteelt staat gelukkig niet stil; de groei en kwaliteit van het gewas is steeds beter te sturen en steeds meer stappen telers over van HPS naar een hybride configuratie of zelfs naar full LED.
Dankzij de hoge lichtniveaus die behaald kunnen worden met LED, is het mogelijk om méér rozen te telen per vierkante meter. Met HPS zou dat alleen haalbaar zijn als de rozen 24 uur per dag belicht worden. De wetgeving omtrent lichtvervuiling laat dit echter niet toe en dwingt telers om te ‘schermen’. Dat levert extra warmte op in de kas, waardoor je nóg minder controle hebt over de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kas.
Het zogeheten ‘rozenspectrum’ van Oreon maakt het mogelijk om heel efficiënt méér rozen van hoge kwaliteit te telen. De Oekraïense rozenteler Ascania belicht sinds 2020 met watergekoelde LEDs en dit resulteert in 30% meer licht en ook 30% meer opbrengst.
Hoeveel kan er bespaard worden?
Met de huidige hoge energieprijzen ligt het voor de hand dat het goedkoper is om met LED te belichten in plaats van HPS, maar hoeveel scheelt dit nu écht? Allereerst heb je veel minder armaturen nodig om een hoog lichtniveau te behalen, er komt ongeveer twee keer zoveel licht uit een kwalitatief LED-armatuur, dan uit een HPS-armatuur. Bovendien verbruikt een LED-lamp gemiddeld 45% minder energie dan een HPS-lamp. Dus reken maar uit die winst.
Daarnaast wordt de hitte van de leds direct door de waterkoeling weggevoerd. De hitte van HPS daarentegen, wordt door koelsystemen weggehaald. Berekeningen tonen aan dat het in een klimaat cel maar liefst 65% aan warmte scheelt. Dat vraagt dus ook om 65% minder koel capaciteit en dus een aanzienlijk lager energieverbruik.
Bovendien kan er nóg meer op energie bespaard worden doordat de weggevoerde warmte kan worden hergebruikt. Warmte die je dus niet hoeft af te nemen van het warmtenet.
Voor meer informatie:
Oreon
[email protected]
www.oreon-led.com