Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meeste kassen dicht na storm, ook oog voor voedselveiligheid

Tholen - Deze week is hard gewerkt aan het herstellen van zoveel mogelijk stormschades bij telers. Op enkele dossiers na met bijvoorbeeld ook kasschade of een eruit gewaaide poort zijn alle gaten inmiddels gedicht, meldt verzekeringsmakelaar en zaakvoerder Stijn Bogaerts van VeQu Verzekeringen. Al weet hij dat enkele kassen die nog niet waren opgeplant nog open zijn. 

Ondertussen wijst Peter Doorn, Manager Nederland van de Gartenbau-Versicherung, naast schadeherstel ook op het belang van voedselveiligheid. "De uitdaging voor onze verzekerden is om te voorkomen dat de tomaten, komkommers of potplanten met glasresten bij de consument terecht komen." 

Herstelcapaciteit opgeschroefd
Sommige telers wachten nog op materialen, zoals passend glas. Verzekeraar Interpolis, waar bijna 1000 schademeldingen uit de glastuinbouw binnen kwamen, naast ruim 1700 uit de landbouw, meldt dat met man en macht de herstelcapaciteit bij kassenbouwers wordt opgeschroefd. Zo komen kassenbouwers uit het buitenland terug om te helpen bij de herstelwerkzaamheden in Nederland.

"Daar waar mogelijk zijn in de glastuinbouw al verschillende noodwanden geplaatst. Ook wordt er hard gewerkt om kasruiten te vervangen en kassen dicht te krijgen. Waar de voorraad ruiten onvoldoende is wordt gerepareerd met noodreparatiesets en gezocht naar andere, tijdelijke en provisorische oplossingen." 

Dit stukje glas mag natuurlijk niet in de supermarkt belanden. Foto: Gartenbau Versicherung

Grote impact
Bij VeQu zijn tuinbouwbedrijven in heel België en vooral Vlaanderen verzekert bij Hagelunie. Stijn geeft aan dat Oost- en West-Vlaanderen "een stevige impact hebben gehad". Dan gaat het niet enkel om glasschades. "Ook in de serres is er schade aan goten en gewas bij enkele klanten. Maandagavond heeft Hagelunie de eerste expertises al uitgevoerd."

De Gartenbau Versicherung bezocht vanaf zaterdag de grootste schades persoonlijk. Het Duitse bedrijf is gespecialiseerd verzekeraar voor de Europese glastuinbouw en vollegrondstuinbouw. In Nederland is er een nauwe samenwerking met Nationale Nederlanden en het gezamenlijk product Hortisecur. Peter: "De impact van de schade is groot. Om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen zijn de herstelwerk-zaamheden in volle gang." 

Kas dicht
Stijn gaf al aan dat vooral Oost- en West-Vlaanderen flink geraakt zijn. In de provincie Antwerpen en met name rondom Hoogstraten ontving VeQu ook "heel wat" schademeldingen, maar zijn er bij zijn weten "weinig echt zware schades". Hetzelfde geldt voor Limburg, Vlaams Brabant en Zuid-Antwerpen. "Dat beeld wordt ook bevestigd in onze andere verzekeringsactiviteiten. We krijgen veel claims, maar hebben weinig dossiers met een zware schadelast." 

Voor telers was het belangrijk zo snel mogelijk hun kas te dichten. Niet alleen bij glasschades, maar ook bij foliekassen. "Die zijn ook hersteld, Heuvel-Folie-Serres levert hier goed werk. Ik denk dat voor de meeste telers uiteindelijk de stijging van de gasprijs financieel meer pijn doet bij de telers dan de stormen."


Schade in de glastuinbouw

Selectie op urgentie
Interpolis zegt alle 2700 meldingen te hebben beoordeeld en toegekend aan behandelaren en schade-experts. Bij het behandelen van schades wordt geselecteerd op urgentie. Dat betekent volgens de verzekeaar 'dat nog niet alle verzekerden met schade zijn teruggebeld of bezocht.' Daar heeft Interpolis komende weken nog voor nodig. De verzekeraar roept verzekerden op om zelf verder te gaan met herstel en de volgende informatie te verzamelen en te bewaren: een omschrijving van de schade, een overzicht van de beschadigde zaken, toto's van de beschadigde zaken en een inschatting van de schadeomvang met prijsopgaves van de reparatiekosten.  

Voor meer informatie:
Peter Doorn
Gartenbau-Versicherung VVaG
Von-Frerichs-Straße 8
65191 Wiesbaden, Duitsland
+31 (0)6 5132 6636
[email protected]
www.hortisecur.nl

Stijn Bogaerts
VeQu Verzekeringen
Van Aertselaerstraat 2C
2320 Hoogstraten
+32 3 434 20 55
[email protected] 
www.vequ.be