Het project ‘Ontwikkeling virussensor’ mikt op een handzame en betaalbare sensor, die telers snel inzicht biedt in de aanwezigheid van pathogene virussen in hun watersysteem. Na een moeizame start is er recentelijk veel vooruitgang geboekt. “Het is nog te vroeg om van een doorbraak te spreken, maar we zijn allemaal enthousiast”, zegt Kees Koopal van Sendot Research in een artikel op Glastuinbouw Waterproof.
Om verspreiding van via water overdraagbare pathogene virussen te voorkomen, zijn sommige bedrijven zeer terughoudend met het recirculeren van water. Eén van de achterliggende oorzaken is dat het water niet op de bedrijven zelf kan worden getest op de aanwezigheid van virulent materiaal.
“Wat telers missen, is een handzame en betaalbare sensor die realtime duidelijkheid biedt”, vat onderzoeker Kees Koopal van Sendot Research samen. “Het zou veel water en meststoffen kunnen besparen. Minstens zo belangrijk voor telers zelf is dat ze met een dergelijke sensor meer zekerheid krijgen over de actuele fytosanitaire gezondheidssituatie op hun bedrijf.”
Lees hier verder op Glastuinbouw Waterproof.