Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

50% van de energievraag De Ruiter East Africa ingevuld met zonnepanelen

Tholen - Sinds maart vorig jaar hebben de nieuwe zonnepanelen van De Ruiter East Africa (DREA) zo’n 51 MWh opgeleverd, oftewel ongeveer 50% van het jaarlijkse energieverbruik. Minder afhankelijkheid van het net en het streven naar een duurzamere productie behoorden tot de belangrijkste drijfveren voor de investering, zo vertelt Managing Director DREA Rob Letcher.

Door de bescheiden omvang van het bedrijf (ca. 2,1 ha) is de jaarlijkse energiebehoefte van DREA relatief klein in vergelijking met andere farms. De meeste energie, ongeveer 80%, wordt verbruikt voor het pompen van water uit het reservoir naar de bemestingsunit en van daaruit naar de planten in de kassen. Omdat het bedrijf ook warmte ontvangt uit een nabijgelegen geothermiebron, zijn de elektriciteitskosten lager dan die van bedrijven die afhankelijk zijn van het minder efficiënte elektriciteitsnet.

"In ons geval vond ik het nodig om zonne-energie toe te voegen aan onze stroomvoorziening en geothermie en vervolgens reguliere stroomvoorziening als back-ups te hebben", vertelt Rob. "Door in de helft van onze energiebehoefte te voorzien, zou de terugverdientijd van de investering ruwweg 4-4,5 jaar moeten zijn."

Veel telers in Kenia hebben in de afgelopen vijf jaar zonne-energie op hun bedrijf geïmplementeerd, omdat frequente stroomuitval en de kosten van back-up dieselgeneratoren de dagelijkse werkzaamheden belemmeren. "Een kwestie van natuurlijke vooruitgang," zegt Rob, "vooral omdat het duurzamer is en de zonnepanelen de laatste jaren in prijs zijn gedaald."

Een kleine hoeveelheid van de energie die de zonnepanelen produceren (ongeveer 1,5% of minder dan 1MWh) wordt teruggeleverd aan het net. Dit is mogelijk, maar heeft geenszins prioriteit, omdat het bedrijf hier niets voor betaald krijgt.

Voor meer informatie:
Royal De Ruiter
www.deruiter.com