Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nu ook beschikbaar voor groenten- en fruitplanten in potten

GGN label bezig aan opmars

In de loop der jaren hebben consumenten steeds meer interesse gekregen voor de herkomst van hun producten. Daarom werd in 2016 het GGN-label gelanceerd, eerst uitsluitend voor vis en later ook voor bloemen en planten. Sinds 2021 is het label ook opengesteld voor  groenten en fruit en komende zomer zullen de eerste groenten- en fruitplanten in pot met dit label in de winkels staan.


Sarah von Fintel op de IPM Essen 2023

Directe link tussen consument en landbouwbedrijf
Het label kan worden gebruikt op kruiden-, fruit- en groenteplanten in potten, bloem- of plantenarrangementen, bloemboeketten, kerstbomen en buitenplanten. Maar waar staat het voor en hoe werkt het? Kort gezegd is het een label voor producten van verantwoorde teelt en zorgt het voor een directe link, en dus transparantie, tussen de consument en de teler, legt Sarah von Fintel, Key Account Manager Floriculture, uit. "Het label is voorzien van een 13-cijferig identificatienummer - ofwel een Chain of Custody (CoC) of GlobalGAP Number (GGN) ofwel een QR-code die aan elk product of elke producentengroep wordt toegekend. Wanneer hij het nummer invult op het GGN-portaal (www.ggn.org) of de QR-code scant, wordt de consument naar de desbetreffende kwekerij geleid met informatie over de omvang, locatie en producten van de kwekerij of een handelaarsprofiel dat inzicht geeft in de groep leveranciers-boerderijen."

Waarom het GGN label? 
Waarom zou een teler, verpakker of retailer voor het GGN label kiezen? Von Fintel: "Het label is een hulpmiddel voor retailers om hun sterke betrokkenheid bij verantwoorde inkoop voor de consument aan te tonen door bloemen en sierplanten te kopen en te verkopen die gecertificeerd zijn volgens de GlobalGAP-normen en beoordelingen. Bovendien onderscheidt het de producten van de concurrentie. Voor de telers betekent het label dat ze hun inzet voor verantwoorde tuinbouw kunnen aantonen, en het label betekent extra promotie omdat ze op het GGN-labelportaal staan. We leveren ook promotiemateriaal dat ze kunnen delen, zoals beeldmateriaal, folders voor verkooppunten, tekstvoorstellen voor hun website, enzovoort."

Positieve reacties
En de reacties tot nu toe zijn zeer positief, legt von Fintel uit. "Telers zijn blij dat ze de kans krijgen om hun certificering onder de aandacht te brengen en hun harde werk aan de consument te tonen, terwijl retailers blij zijn met een middel om hun verantwoordelijke inkoopbeleid en transparantie van de toeleveringsketen te tonen. En de statistieken bevestigen dit enthousiasme: het aantal producten met label is gestegen naar 1.670 in 2022, het aantal licentieovereen-komsten naar 220 in 2022 en het aantal GGN-profielen naar 396 in 2022."

Vereisten
Om dit GGN Label te kunnen gebruiken, moet de teler aan twee eisen voldoen. Ten eerste moet hij beschikken over een GlobalGAP IFA-certificering of een certificering van een gelijkwaardig benchmarksysteem. Daarnaast is een GRASP Assessment met de status van volledige naleving nodig. Wat de leveranciers betreft, moet de hele toeleveringsketen GlobalGAP CoC gecertificeerd zijn. In ieder geval moet het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de etikettering van het product een licentieovereenkomst ondertekenen met GlobalGAP om toestemming te krijgen voor het gebruik van het GGN-label. Dit kan zowel de teler als de leverancier zijn.

Wat kost het?
Voor GlobalGAP gecertificeerde telers, leveranciers en retailers worden geen extra kosten in rekening gebracht voor het gebruik van het GGN label, aangezien dit al is opgenomen in de registratiekosten die gebruikers betalen samen met hun jaarlijkse certificeringskosten. Alleen voor de producenten van gelijkwaardige benchmarkregelingen wordt een deelnamevergoeding gevraagd.

Toenemende belangstelling
Het GGN-label wordt het meest gebruikt in de sierteelt bij retailers, bouwmarkten en tuincentra, maar dankzij Lidl en Aldi kunnen consumenten het GGN-label ook in bijna alle andere Europese landen vinden, legt ze uit. "En begin dit jaar hebben nog twee Duitse retailers bevestigd dat ze hun leveranciers om het GGN-label zullen vragen. En we zien ook belangstelling van retailers uit Noord-Europa. We rekenen dus zeker op verdere groei van het GGN-label."

En niet alleen in de sierteelt maar ook in andere gebieden verwacht ze groei nu het label sinds oktober 2022 beschikbaar is gekomen voor groente- en fruitplanten en kruiden in potten. Dit is een uniek product, legt von Fintel uit: "Omdat deze planten gecertificeerd zijn onder de scope van Fruit & Vegetables, maar behandeld en verhandeld worden in de supply chain van Flowers & Ornamentals, worden ze gezien als een speciaal product en was het voorheen niet mogelijk om ze te labelen met het GGN label. Maar nu wel, en we hebben al de eerste goedkeuringen voor opmaakproducten. In de vroege zomer van 2023 zien we de eerste producten met het GGN-label erop."

Voor meer informatie: 
GlobalGAP
info@globalgap.org
www.globalgap.org