Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aad van Luijk zet punt achter 45 jaar bloemen telen

Tholen - Zijn jeugd bracht hij door op de snijbloemenkwekerij van zijn ouders en op zijn 12de stond zijn besluit vast, hij zou ook kweker worden. Na bijna een halve eeuw bloemen telen – 45 jaar om precies te zijn – zet Aad van Luijk, samen met Leon Dukker en Stefan en Nico van Vuuren eigenaar van een van Nederlands’ grootste rozenkwekerijen Porta Nova, een punt achter zijn kwekerscarrière.

In 1984 ging Aad samen met zijn vader in de firma Koos van Luijk en zn. en werd er van trosanjers overgeschakeld naar rozen. Eerst 7 jaar Sonia, toen 6 jaar Madelon. Het telen zelf had hij al vroeg in de vingers, Aad deed de teelt en vader Koos maakte er in de schuur de mooiste bossen van. In 1997 ging Aad alleen verder en ging hij het ras Trixx en later Maroussia, beide introducties van Schreurs, kweken. In 2005 was hij de eerste kweker met Red Naomi, zoals bekend afkomstig uit dezelfde veredelingskeuken.


Aad tussen zijn Red Naomi!'s

Dat mag nu een wereldberoemd ras zijn, maar was toen ‘gewoon’ een noviteit en Aad wilde hem wel proberen. Een schot in de roos, zo weten we nu, en toen de mannen van Porta Nova, die er zogezegd ook wel een neusje voor hebben, interesse toonden, besloten de mannen de koppen en vervolgens de bedrijven bij elkaar te steken.

Op het moment van fuseren werd 4.3 ha Red Naomi! aangeplant, een areaal dat sinds die tijd eigenlijk alleen maar gegroeid is. Vanaf het begin namen Aad en Leon gezamenlijk de teelt voor hun rekening, waarbij Leon zich meer tot de man van de cijfers ontwikkelde en Aad zelf meestal in de kas was te vinden. Stefan deed de verkoop van de rozen en Nico was verantwoordelijk voor de financiën. ‘Een ijzersterk team’, zo vonden en vinden ze nog steeds, maar met steeds weer een locatie en een paar hectare erbij groeide het ze tenslotte toch boven het hoofd. Inmiddels heeft Porta Nova zes telers in dienst en worden er, op vier locaties die samen 19,3 hectare beslaan, op jaarbasis zo’n 60 miljoen stelen Red Naomi! geproduceerd.

De grootste verandering
In een halve eeuw is er een hoop veranderd, weet Aad. “Vroeger ging alles op de tast en op gevoel: wat doet het weer de komende week, hoe voelt het in de kas, hoe staat het erbij, wat zegt de buurman? Ook schoot je vroeger veel meer van hot naar her. De ene dag deed je iets en de volgende dag kon je bij wijze van spreken het roer weer helemaal omgooien. Vandaag de dag gaat alles veel meer berekenend en op basis van data en automatisering. Er wordt een plan uitgedacht, het liefst van A tot Z en met inspraak van iedereen, en daar wordt dan aan vast gehouden.” 


Aad samen met Wessel van Zwet, Teamleider Productie bij Porta Nova.

Ergens diep van binnen, zo bekent Aad, is hij nog altijd van het telen op gevoel, het kijken naar de lucht en het afgaan op z’n onderbuikgevoel. En misschien is het wel een beetje daarom dat ‘het tijd wordt voor de jongere generatie’.

De vrachtwagen die, ter ere van Aad, de komende maanden door het Westland zal rijden.

Loskomen
Wat hij nu gaat doen? “In de eerste plaats proberen los te loskomen van een patroon dat er de laatste 45 jaar is ingesleten. Ik ben altijd vroeg opgestaan, de laatste 16 jaar altijd om 04:30 en om 05:05 stapte ik dan in de auto naar de zaak. Ik heb geen wekker nodig, dat gaat vanzelf. Veel meer tijd voor het gezin en lekker door de natuur op de racefiets en deze zomer de vierdaagse van Nijmegen, dat is voorlopig het doel. En tot slot hoop ik nog een tijdje bij de kwekerij betrokken te blijven in een meer vrijblijvende, adviserende rol.”

Er werd ook een verrassingsfeestje op bedrijf georganiseerd waar familie, vrienden en collega's Aad bedankten voor zijn jaren lange inzet.

Aad krijgt een Meester Selecteur' certificaat overhandigd door Peter Schreurs. Aad en Peter hebben heel wat jaren samen gewerkt en hebben samen de Red Naomi! op de markt gezet.



Voor meer informatie:
Porta Nova
Abr. Kroesweg 31
2742 KV Waddinxveen
T: T: 0031 (0)79-5933817 
E. [email protected]
www.portanova.nl