Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Onbeperkte wateropslag' in ondergrondse waterberging

Met een ondergrondse waterberging is het mogelijk om een onbeperkt aantal liter water op te slaan om tijdens schaarste te gebruiken. Dit is voor telers een uitkomst met de steeds heftiger wordende regenbuien in het najaar en de hete zomers. Stolze heeft deze techniek mogen installeren bij een klant in Aalsmeer.

Viervoudige bron
Een ondergrondse waterberging is een installatie om tijdelijk regenwater op te slaan in de eerste zandlaag in de ondergrond. Er wordt een gat in de grond geboord van 30 à 35 meter diep. Daarin wordt een filterbuis met grind bestaande uit vier compartimenten op verschillende diepten geplaatst. Zo ontstaat er een viervoudige bron.

Het water dat in de grond wordt gebracht, vormt zich als een ronde bel rondom de bron. Het schone regenwater drukt de zoutwaterlaag, die van nature in de grond zit aan de kant. Het zoute water wil drijven dus naarmate er schoon water wordt onttrokken aan de bron, drukt dit zoute water het zoete naar boven. Doordat er gebruikt wordt gemaakt van verschillende diepten kan er flexibel water onttrokken worden uit de grond.



Wat schoon is, blijft schoon
Voordat het water de grond in wordt gepompt, wordt het gefilterd door middel van een zandbedsilo met drie lagen filterzand. Daarna wordt het water ook door een zeeffilter gefilterd om ervoor te zorgen dat er echt schoon water de grond in gaat. Ondergronds blijft het water schoon doordat er in de zandlaag bij 12 graden en zonder licht en lucht geen ziekten of algen in kunnen komen.



Toepasbare gebieden
De gebieden waar een ondergrondse waterberging het meest rendabel is, zijn de regio Lansingerland (Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs) en regio Aalsmeer. Het water is daar niet erg zout en er is minder sprake van ondergrondse stroming. In regio's zoals Westland is deze toepassing ook mogelijk, al vraagt dit wel om een meer complexe installatie waarbij aanvullend bodemonderzoek nodig is.

Voor sierteeltkwekers is een dergelijke oplossing afdoende om het gewas het gehele jaar te voorzien van water. Bij groentekwekers kan dit een aanvulling zijn naast een omgekeerde osmose installatie.


Een zeeffilter

Voor meer informatie:
Stolze
Honderdland 781 
2676 LV Maasdijk
T +31 85 237 5000
[email protected] 
www.stolze.nl

Publicatiedatum: