Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kweker kan weer door dankzij Exoskelet

Tholen - Sinds een jaartje maakt Jan van Winsen, snijbloemenkweker uit Warmond, gebruik van een zogenaamd exoskelet van Laevo. Na twee keer een hernia is de vraag ‘hoe kom je erbij?’ zowel overbodig als afdoende verklarend: het pak ondersteunt bij specifieke werkzaamheden waarbij veel gebukt moet worden.


Jan van Winsen aan het werk op zijn land. Foto credits: Laevo

Jan is er zeer mee geholpen. "Het is een uitkomst, want op bepaalde piekmomenten in het jaar moet er ineens getopt of gesneden worden en sta je ineens de hele dag gebukt. Je komt dan alleen af en toe overeind en met mijn 60 jaar wordt dat er niet makkelijker op. Het exsoskelet duwt je als het ware omhoog."

De Laevo Flex is een recentelijk gelanceerde, nieuwe uitvoering van het door Laevo ontwikkelde exoskelet dat ook geschikt is voor werk in het veld. Het pak is voorzien van gasveren die bij bukken worden ingedrukt. Je leunt dan als het ware in het pak en voelt een stuwkracht omhoog (klik hier voor een demo). Onder het motto ‘We’ve got your back’ biedt het daarmee ondersteuning en comfort voor klussen waarbij veel gebukt en getild moet worden.

Je merkt absoluut verschil, weet Jan, vooral bij die specifieke repetitieve handelingen als snoeien en snijden. “Ik gebruik hem niet voor alles, het neemt niet het tillen van je over. Ook moet je er wel even in en uit. Maar het zit comfortabel en je hebt er geen onderhoud aan, je moet het hooguit af en toe een beetje schoonmaken.”

Zoals gebruikelijk waren de narcissen met de Pasen alweer gelopen, het is nu vooral tulpen dat de klok slaat. Met drie man personeel teelt Jan een assortiment seizoensbloemen, voor een belangrijk deel in de vollegrond en voor een klein deel in rolkassen. Vooral voor kwekers als hijzelf, de wat kleinere bedrijven die niet beschikken over een uitgebreid machinepark, kan hij het exoskelet zeer aanbevelen. Het is een investering van een paar duizend euro, maar kun je dan dóór, dan, zo getuigt Jan, zal je er niet lang over kniezen.

Voor meer informatie over de Laevo FLEX:
Isabelle Dencher
T: +31614040151
E: [email protected] 
www.laevo-exoskeletons.com

 

J. van Winsen
Wasbeeklaan 35
2361 HG Warmond
E: [email protected]
FloraXchange/JM-van-Winsen