Tholen - In 1984 startte Diederick Bovee uit Venlo, samen met zijn vrouw, Vitafleur, hun gerberakwekerij. Aanvankelijk werd er het een en ander gehuurd. En al snel was er genoeg gespaard om zelf te bouwen. “Het ging goed. Ik wilde tot de bovenste helft van de telers horen; voor zowel productie als voor kwaliteit. Dat lukte prima. Tot …. de laatste uitbreiding.” Hij bouwde 8.000 m2 bij (naast de bestaande 16.000 m2), schafte een wkk aan en er werd een trafohuisje bijgezet. Hij koos voor goede installaties en gerenommeerde installateurs. Diederick liep geen risico. Zijn doel bleef immers hetzelfde; tot de bovenste helft behoren.
Diederick Bovee van Vitafleur. De kas staat sinds kort leeg (door de energiecrisis en het gebrek aan opvolging)
Gewas ging dood
Het liep allemaal anders. De planten sloegen niet aan, kwamen niet tot productie en gingen zelfs dood. Dat was niet alleen voor de nieuwbouw van 8.000 m2, ook de al bestaande 16.000 m2 kas produceerde niet meer.
Er waren jaren bij dat hij 50% van de planten moest vervangen, terwijl hij normaal gesproken praktisch al zijn planten drie jaar in productie had. Hoe kan dat? Diederick had zelf geen idee en riep verschillende hulptroepen in: Wageningen UR heeft de installaties doorgemeten, installateurs en bemestingsproducenten keken mee, laboratoria deden waterproeven, de teeltbegeleiding werd opgeschroefd en gerenommeerde collegatelers kwamen kijken. “Niemand zag iets afwijkends. We wisten het echt niet. Waar kan dit nu aan liggen?”
Het duurde inmiddels 4 jaar. Hij stond met de rug tegen de muur. Er moest wat gebeuren, anders zou de stekker uit het bedrijf gehaald moeten worden.
Geheel toevallig kwam deze nuchtere teler (die ten einde raad was) in contact met een zgn. kinesioloog. De kinesioloog vroeg Diederick om 10 verschillende watermonsters door te meten. En eigenzinnig als Diederick is, maakte hij daar 5 maal 2 dezelfde monsters van. “Ik verwachtte er niet zo veel van. Het leek zo vaag en niet tastbaar,” voegt Diederick toe. Maar het tegendeel werd bewezen: twee (zelfde) boosdoeners werden aangewezen.
Wat ging er mis?
De boosdoener-watermonsters kwamen uit de bron. En die bron lag dicht bij de wkk en het trafohuisje. Het bleek dat deze straling afgaven wat werd opgevangen door het bronwater. Hierdoor veranderde de celstructuur en kon het water nutriënten niet goed afgeven aan de plant.
Diederick Bovee met de Vitalizer
“Na twee weken zagen we nieuwe scheuten”
Ineke Moerman en Remy Mosch van Acqua Universo kwamen kijken, er bleek vanuit het trafohuis informatie (straling) overgebracht te worden in het water wat aan de planten gegeven werd. Na wateronderzoek gedaan te hebben in het Lab van Acqua Universo was het voorstel om een zgn. vitaliser in te gaan zetten om de celstructuur van het water weer zo te maken dat de voedingsstoffen weer afgegeven konden worden aan de planten.
Diederick schroefde dezelfde avond nog de Vitalizer tussen de waterinstallatie. Diederick: ”Wat ik ervan begrepen heb, is dat de Vitalizer het water naar de originele staat brengt. Hoe het werkt, weet ik niet. Dat het werkt, weet ik wel. Na twee weken zagen we weer gezonde scheuten en na vier weken groeide het gewas weer, zoals het hoort. Je kunt je voorstellen dat we onze ogen niet konden geloven én dat we ontzettend blij waren dat we, net op tijd, de oplossing hadden.”
Diederick heeft nog jaren ‘gewoon’ prima gerbera’s geteeld. Inmiddels staat zijn kas leeg. In verband met de energiecrisis en het gebrek aan opvolgers is een andere invulling gekozen voor het gebruik van de kas.
Voor meer informatie:
Vitafleur
Diederick Bovee
[email protected]
M: 06 54 210 074
Acqua Universo
Ineke Moerman
[email protected]
T: 06 33 330 879