De Landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft vorige week een rapport aangenomen waarmee de voedselzekerheid in Europa moet worden gewaarborgd. Het gaat om een ontwerpresolutie waarover in juni door het Europees Parlement wordt gestemd. In de ontwerpresolutie 'Zorgen voor voedselzekerheid en een veerkrachtige Europese landbouw op de langer termijn' worden de structurele problemen die als gevolg van de coronapandemie en de Russische oorlog tegen Oekraïne in de Europese landbouwsector ontstaan zijn, aan de het licht gebracht, meldt LTO.
De ontwerpresolutie is aangenomen met 39 stemmen voor, tegenover 8 stemmen tegen. LTO meldt dat het rapport stelt dat de afhankelijkheid van de EU ten opzichte van derde landen, vooral op het gebied van voedselproductie, verminderd moet worden.
Het rapport lijkt daarmee op een nuancering van de eerder gepresenteerde Europese Green Deal: de doelstellingen van de Green Deal moeten zo worden uitgevoerd dat de voedselzekerheid in Europa niet in gevaar komt en dat duurzaamheid op ecologisch, maar ook op economisch en sociaal gebied gewaarborgd wordt. Met andere woorden: Europese boeren moeten hoogwaardige landbouwproducten kunnen blijven produceren en leveren.
Integrale aanpak en financiering
Met het rapport wordt de Europese Commissie opgeroepen om met een strategisch plan de voedselzekerheid binnen de Europese Unie te garanderen. Bijvoorbeeld door de aanleg van strategische voedselvoorraden en een uitgewerkte eiwit- en voederstrategie waarmee boeren minder afhankelijk zijn van invoer uit derde landen. Ook wordt voorgesteld om de tijdelijke EU-maatregelen die getroffen zijn ter ondersteuning van de Europese boeren te handhaven zolang de Russische invasie doorgaat.
Nieuwe technologieën in de landbouw
In het rapport wordt gepleit voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken waarmee gewassen weerbaarder worden, om zo het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. LTO Nederland zet zich in voor weerbare teeltsystemen, mits randvoorwaarden in het kader van transparantie en traceerbaarheid geborgd zijn.
Moderne veredelingstechnieken leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid, maar ook aan klimaatadaptie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw. Naast dat er minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, zijn weerbaardere gewassen namelijk ook beter bestand tegen droogte en extreme hitte.
Ook moeten kleinschalige boeren volgens het rapport financieel ondersteund worden bij de transitie naar geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management), iets waar LTO Nederland voor gepleit heeft. Ook de modernisatie van irrigatiefaciliteiten en waterbeheer moet worden ondersteund.
Belangrijk signaal
Of de ontwerpresolutie in juni ook door het gehele Europese Parlement aangenomen wordt moet nog blijken. De Landbouwcommissie geeft met dit rapport echter wel een sterk en belangrijk signaal af: de Europese Commissie moet er voor zorgen dat voedselzekerheid op de lange termijn gegarandeerd is. Hiervoor is een veerkrachtige landbouwsector van belang. LTO zal zich, ook in internationaal verband, in blijven zetten voor de vitaliteit van de Nederlandse land- en tuinbouw.
Bron: LTO