Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trends en highlights FlowerTrials uitgelicht

Tholen - Bij de FlowerTrials draait alles om het tonen van nieuwe en verbeterde genetica aan primair kwekers en vervolgens de gehele verdere keten. Er worden duizenden verschillende planten gepresenteerd en bij een bezoek aan de verschillende bedrijven kan men naast telkens weer nieuwe kleuren en verbeterde prestaties ook enkele meer algemene trends opmerken. In dit artikel beschrijven we er een paar die we tot nu toe zijn tegengekomen. Vandaag is de FlowerTrials aan zijn derde dag bezig en vrijdag, de laatste dag, sluiten de locaties om 15.00 uur hun deuren.

Bestuivers
Planten die bijen en andere bestuivers aantrekken worden steeds meer gevraagd. Vorig jaar won BeesKnees van Florensis de FleuroSelect award en dit jaar waren er weer verschillende te zien, zoals de BeeZee van Hishtil en de Summer Bees van Dümmen Orange (foto rechts).


Een deel van het team van Hishtil voor BeeZee, een Engelse lavendelserie. De plant is winterhard en maakt deel uit van Hishtil's Durabello assortiment.

Kortere teelttijd
Er is ook steeds meer vraag naar planten met een kortere teeltduur, wat vooral lijkt samen te hangen met de gestegen energieprijzen. En een gewas korter telen in de kas betekent niet alleen minder energie, maar ook de mogelijkheid om sneller te roteren, oftewel om meer omzet te genereren.

Minder remmen
Compacte rassen zijn ook 'hot'. Rassen die van nature compact zijn hebben geen groeiregulatoren nodig, wat een verlaging van de kosten betekent. En niet alleen de teeltkosten, maar ook de transportkosten omdat er meer planten op een kar gaan.

Multifunctioneel
Ook zijn er steeds meer 'multifunctionele' planten te zien. Hishtil's Double Marvel sierkruiden zijn een goed voorbeeld, omdat het kruiden bevat die bloeien, zodat consumenten er op meerdere manieren van kunnen genieten. Ook het Garden to Vase-programma van Danziger en Jaldety's variëteiten voor binnen- en buitengebruik passen in deze trend.


Ortal Zemach van Danziger met planten uit hun Garden to Vase programma

Decoratieve bladeren
De laatste jaren zien we ook steeds meer nadruk op het decoratieve aspect van bladtekening. Coleus is bijvoorbeeld een variëteit die al vele jaren op de markt is en waarnaar de vraag het afgelopen jaar sterk is gestegen. Ook voor bloeiende planten zijn de bladeren een belangrijker kenmerk geworden, omdat de consument er ook na de bloei nog van kan/wil genieten. Een voorbeeld is de nieuwe lavendel van Graff, die zilverkleurige bladeren heeft.


Dennis Foldbjerg Gadeberg van Graff Breeding, de veredelaar van deze Lavendel met zilveren bladeren, die nieuw is in de Qdula-serie.

Combinaties
De vraag naar combinaties van verschillende soorten in een pot is ook gegroeid. Steeds meer veredelaars zijn daarom bezig met het vinden van rassen die samen in één pot geteeld kunnen worden. Dit kunnen rassen uit dezelfde serie zijn, zoals bijvoorbeeld de Platycodon grandiflorus F1 Pop Star van Benary, maar ook drie totaal verschillende rassen zoals PanAmerican Seed die op hun locatie presenteert. Samen met de telers is men op zoek naar de juiste, meest aantrekkelijke rassen.


Fulco Spithoven van Benary presenteert Platycodon grandiflorus F1 Pop Star in een mix van drie kleuren: blauw, wit en roze.

Concepten
Een blijvertje is het lanceren van telkens weer nieuwe concepten. Door de jaren heen is bewezen dat concepten de verkoop een impuls kunnen geven. Een goed voorbeeld is de Pink Kisses van Selecta one.


Sollinea is een nieuwe serie potplanten met lepelvormige bloemen en is verkrijgbaar in vele kleuren. Deze nieuwe serie in een nieuw concept dat gericht is op het aantrekken van een jongere generatie kopers.

Veel Salvia
Daarnaast zien we ook veel salvia's uitgelicht, zoals Salvia Carina van Vitroflora. Komt dat door het door FleuroSelect aangekondigde, 2023 Year of the Salvia & Sage?


Salvia Carina of Vitroflora

Vandaag en morgen zijn de deuren van de FlowerTrials locaties nog geopend en hopen wij nog veel bedrijven te kunnen bezoeken. Een uitgebreide fotoreportage volgt maandag 19 juni.