Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betere potplantenteelt door digitaal monitoren vochtgehalte

Een vochtmeetsysteem voor de teelt van potplanten zorgt voor een optimalere watergift. Bovendien bespaart een teler tijd doordat het vochtgehalte in de pot op afstand digitaal te monitoren is. Dat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoeksproject ‘Nursery Stock Growing Support System’ onder leiding van het proefstation in het Duitse Straelen. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research is bij het onderzoek betrokken als adviseur, wegens de kennis en ervaring met sensoren. Het project is wegens de positieve resultaten met een jaar verlengd.

In Noordrijn-Westfalen zijn veel kwekers die potplanten kweken als buitenteelt. Ze bepalen onder meer op basis van ervaring wanneer de planten water nodig hebben. Dit kan soms leiden tot een te hoge watergift. De kweker is dan dus meer geld kwijt aan de irrigatie (die plaatsvindt met vaste sproeiers of gietbomen) voor water, energie en arbeid. Bovendien kunnen waardevolle meststoffen dan uitspoelen naar de bodem. Ook een te lage watergift is mogelijk: dat leidt tot kwaliteitsproblemen en minder productie.

Daarom startte een onderzoek naar een bodemvochtsensorsysteem dat een teler ondersteunt in de bedrijfsvoering. Door meetgegevens met korte tussenpozen te verzenden krijgt de gebruiker een realtime overzicht van zijn teelt. Daarvoor is in het onderzoek gebruik gemaakt van sensoren van het Nederlandse bedrijf Quantified. Per kraanvak werden drie vochtsensoren geplaatst die, om de kosten laag te houden, allen werken via een-en-dezelfde zender. De sensoren meten onder meer het vochtgehalte, het EC-gehalte en de temperatuur in de pot. De teler kan die informatie online bekijken.

Eind 2022 eindige het 3-jarige project, en de resultaten waren zeer veelbelovend. Het op afstand digitaal monitoren van het vochtgehalte leidt tot een flinke arbeidsbesparing bij de teler evenals tot potentiële besparingen op het verbruik van water- en meststoffen. Het beschikbaar hebben van terugmeldingen van de vochtstatus van de potten kan tevens calamiteiten voorkomen bij defecte beregeningsapparatuur.

Telers die deelnamen aan het experiment met het bodemvochtsensorsysteem hebben dan ook aangegeven zeer enthousiast te zijn. Er is financiering gevonden om het project met een jaar te verlengen. Zo kan het systeem geëvalueerd worden onder praktijkomstandigheden, en verder aangepast worden voor de verschillende plantenrassen, potgroottes en teeltwijzen. Voor WUR is de deelname aan het project waardevol. Zeker nu de resultaten zo positief zijn kan WUR een beslissingsondersteunend systeem voor het watergeven van potplanten teelten verder ‘trainen’ met praktijk data. Een wens van de telers is om ook vocht te kunnen meten in kleinere potten. Daarom zoekt WUR geïnteresseerde bedrijven om in de toekomst de sensoren ook te kunnen toepassen in kleinere potten of plantentrays.

bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: