Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs blijft na prijspiek op hoger niveau hangen

Een verdere daling van de TTF-gasprijs na de piek van vorige week zat er maandag niet in. Dinsdagochtend is er zelfs weer sprake van een stijging van de kortetermijngasprijs voor een julicontract tot boven de 37 euro per megawattuur. Voor komende winter liggen de prijzen boven de 50 euro.


TTF-gasprijs julicontract t/m 19 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

De stijging van de gasprijs zorgt er, zo stipt energiespecialist Martien Visser op Twitter aan, dat een (klein) deel van de Nederlandse elektriciteitsproductie inmiddels weer opgewekt wordt met kolencentrales (i.p.v. met gascentrales).

Ook legt de hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, die ook werkzaam is bij Gasunie, uit waarom de elektriciteitsprijs gisteren met 90 euro per megawattuur toch hoog was, ondanks veel zonne-energie-opwek. Voor komend jaar verwacht Visser dat de prijzen nog veel vaker laag komen te liggen, omdat Nederland niet in staat is de fors gestegen groene opwek extra te exporteren.

Al die 'gratis' elektriciteit maakt dat batterijen voor opslag aantrekkelijk worden. Netbeheerder TenneT signaleert dat ook, maar waarschuwt daarbij wel voor de gevaren van zomaar even batterijparken neerzetten in een position paper met de titel ‘TenneT’s position on Battery Energy Storage Systems (BESS)’. In 2030 is er naar verwachting 9 GW batterijcapaciteit aangesloten op het hoogspanningsnet.

Over hoe die elektriciteitsmarkt werkt, publiceert AgroEnergy een openbaar whitepaper dat hier in te zien is. De energiespecialisten organiseren ook een webinar. Op vrijdag 23 juni van 10:30-11:15 uur nemen directeur Peter van den Berg en energiespecialist Carl van Oosten deelnemers weer mee in de laatste ontwikkelingen op de energiemarkten. Aanmelden voor het webinar kan hier.

De stikstoffabriek in Zuidbroek gaat op 1 oktober 2023 in productie. Dat heeft Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw aan de Tweede Kamer laten weten. De bouw liep meermaals vertraging op. De fabriek moet hoogcalorisch gas om gaan zetten in laagcalorisch gas, zoals dat ook uit het Groninger gasveld komt.

Eurostat laat zien hoe de EU-olie-import uit Rusland fors lager lag in maart. Ten opzichte van 'normaal' kwam de import nog maar op 10% uit van de 15,2 megaton olie die in de periode 2019-2022 nog deze kant op kwam.

Een van de middelen om te warmtetransitie in Nederland te voltrekken is de Transitievisie Warmte (TVW). Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft er een rapport over gepubliceerd waarin de visies van gemeente van de afgelopen drie jaar zijn geanalyseerd. Daaruit blijkt dat gemeente ook oog hebben voor het benutten van restwarmte uit onder meer datacenters en van kassen.

Netwerk Aquathermie, STOWA en Warmte uit Water hebben op 12 juni een nieuwe online handreiking aquathermie gelanceerd. Hiermee willen ze de beschikbare tools en kennis voor iedereen die met aquathermie aan de slag wil, makkelijk toegankelijk maken. In de glastuinbouw wordt aquathermie al toegepast, zij het beperkt. Het bekendste voorbeeld is Koppert Cress.