Bij een nieuwe teelt of het (ver)bouwen van een kas is het installeren van de gewasdraden en de bevestiging daarvan aan de draadboog cruciaal. Dit bevestigingspunt blijkt gevoelig voor draadbreuk vanwege de grote krachten die hierop komen te staan.
Om het werk van kassenbouwers makkelijker te maken heeft Van Rooy & Co, in samenwerking met Gripple, onlangs een nieuw product op de markt gebracht: de Gripple GP90-G.
Nieuw ontwerp
De GP90-G kent een compleet nieuw ontwerp ten opzichte van zijn voorganger, de A.D.K.R.-set. Het idee hierachter? Gemak en tijdsbesparing. Daarmee belooft de draadspecialist uit Rotterdam dat het mogelijk is om in minder dan één minuut gewasdraad te bevestigen.
De Gripple GP90-G is voorzien van een haak waarin de draadboog past. Hierdoor kan hij gemakkelijk in één beweging aan de draadboog van de kopgevel in een kas bevestigd worden. Door middel van een stevige bout M6 kan binnen enkele seconden de positie van de Gripple op de draadboog geborgd worden tegen verschuiven. Draai deze bout niet overdreven stevig vast, is het advies. Gewoon aandraaien is voldoende (max. 2 Nm!).
De innovatie moet kassenbouwers tijd en dus ook geld besparen. De korte montagetijd van de Gripple maakt het voor installateurs ook prettig werken in de kas, waar het zeker bovenin erg warm kan worden, juist daar waar de draadbogen zich bevinden. Het product kan ook gebruikt worden voor doek/netondersteuning of vruchtendaken.
De draadspanner kan worden toegepast voor de verbinding van gewasdraden aan onder andere een draadboog rond 14 mm en rond 16 mm.
De GP90-G heeft een maximale werklast van 600 kg. TNO heeft dat in een test bevestigd.
Respecteer de doorhang van de gewasdraad
De meest gemaakte fout bij de montage van gewasdraad is dat de draad te strak gespannen wordt, waarschuwt Van Rooy & Co. Belangrijk is dat de draad tussen de spanten minimaal 20 cm en bij tomaten minimaal 25 cm doorhang heeft. Op die manier wordt de trekkracht op de draad niet iedere keer doorgegeven naar het volgende vak, maar wordt die afgevloeid op het spant.
Blijkt de draad te strak gespannen te zijn met de volledige teeltbelasting? Span de draad dan opnieuw zonder belasting om ongelukken te voorkomen. Dit kan gemakkelijk door een smalle pin in het kleine gat rechtsboven de draadingang van de Gripple GP90-G te steken. Nu kan de installateur de spanning van de draad halen en deze opnieuw spannen, wanneer deze al gemonteerd is op de draadboog. Zie ook hiervoor onderstaande video.
Voor meer informatie:
Roy van Vorst
Van Rooy & Co's Draadproducten B.V.
Strickledeweg 66
3044 EK Rotterdam
+31 (0)10 298 1616
roy@vanrooy.nl
info@vanrooy.nl
www.vanrooy.nl