De airco's gaan weer loeien, want de 30 graden Celsius worden weer aangetikt de komende dagen. Het blijft gek dan ook naar de gasprijs te kijken, maar ook deze zomer blijft dat nodig. Prijspieken (en dalen) komen en gaan, al neemt de volatiliteit van de gasmarkt wel af. Dat concluderen energiespecialisten van Agro Energy in hun deze zomer tweewekelijkse update.
De grootte van prijsbewegingen bij bijvoorbeeld tegenvallend nieuws uit Noorwegen over langer durend onderhoud aan gasinstallaties, maar ook de volatiliteit is minder groot dan enkele weken geleden, constateert men. "De markt lijkt daarmee wat rustiger te reageren op de nieuwsberichten."
Men werpt ook een blik op de elektriciteitsmarkt en de onbalansmarkt. Die laatste was 'gemiddeld genomen vrij stabiel', al deden zich recent pieken tot 1200 euro per megawattuur én een daling tot -500 euro per megawattuur voor. Lees hier de hele update.
TTF-gasprijs augustuscontract t/m 6 juli 2023. Klik hier voor actuele cijfers.
De Nederlandse gasvoorraad is momenteel voor meer dan 80% gevuld. Dit percentage was in 2022 begin september pas behaald. Vanuit Den Haag verscheen vrijdag 7 juli een nieuwe gasvulupdate.
De 30 energieregio’s in Nederland liggen op koers voor het opwekken van ten minste 35 TWh aan grootschalig duurzame energie op land in 2030. Bestaande knelpunten in de uitvoering, zoals netcongestie, zorgen dat de totale gezamenlijke ambitie van 55 TWh waarschijnlijk niet in 2030 gehaald wordt. Dat blijkt uit bundeling van alle regionale plannen. Met het Concept Nationaal Plan Energiesysteem is er nu ook nieuw perspectief voor de periode na 2030. Ook dan blijft opwek op land hard nodig. Hiervoor is het noodzakelijk dat plannen concreet worden.
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil nog meer ruimte voor zonne-energie. Het ministerie kwam donderdag naar buiten met een voorkeursvolgorde om Nederland vol te leggen met panelen. Als laatste van de vier treden is ook landbouwgrond aan de beurt. Iets waar LTO zich eerder al fel tegenstander van toonde.
Trede 1: Zonnepanelen op daken en gevels
Trede 2: Onbenutte terreinen in bebouwd gebied
Trede 3: Onbenutte terreinen in landelijk gebied
Trede 4: Landbouw- en natuurgronden
Uitgangspunt is dat zonnepanelen zoveel mogelijk op daken en gevels worden geplaatst of in combinatie met ander gebruik. Dit legt geen extra beslag op de ruimte. Het kabinet stimuleert de plaatsing van zonnepanelen op daken van gebouwen, kassen, industrieterreinen, stortplaatsen en boven parkeerplaatsen. Belangrijke voorwaarde is dat multifunctionele combinaties landschappelijk goed inpasbaar zijn en bijdragen aan de doelen voor de opwek van duurzame energie. Lees hier meer.
De zeescheepvaart ontkomt niet meer aan klimaatmaatregelen. Dat kopt de NOS. In het item is er aandacht voor afvang van CO2, iets waarmee Value Maritime bezig is. Die scheepvaartCO2 levert men aan kassen.