Tijdens de Waterdag op 22 juni 2023 in het World Horti Center in Naaldwijk werden de workshops na het plenaire gedeelte goed bezocht. De acht praatsessies over watergerelateerde onderwerpen lieten ook ruimte voor discussie, waarvan gebruik werd gemaakt. Glastuinbouw Waterproof licht drie workshops uit: telen met minder stikstof, telen met minder natrium en sensoren met meer inzicht in de waterkwaliteit.
In de proeven zijn verschillende N-trappen en silicium-niveaus bestudeerd en het effect daarvan op de gevoeligheid voor botrytis, trips, bladluis, wittevlieg, echt meeldauw (paprika, komkommer en chrysant) en ook rupsen (gerbera). Tijdens de workshops werden enkele resultaten eruit gelicht. Tussen verschillende gewassen en plagen zitten grote verschillen, zo blijkt. Sanders: “Bij gerbera zagen we dat de ontwikkeling van trips bij lagere N-niveaus ook een stuk langzamer ging. Bij wittevlieg zag je dat effect helemaal niet. Bij bladluis daarentegen - het verschil is alleen niet significant - zag je dat die het bij hogere N-niveaus en meer eiwit in het blad meer naar zijn zin had."
André van der Wurff van de Stichting Control in Food & Flowers meet op drie praktijkbedrijven (TomatoWorld, Levo en Van Geest/opkweek) met verschillende sensoren de waterkwaliteit. Die waterkwaliteit wordt met behulp van een mobiele meetopstelling gemeten waarin ongeveer acht sensoren zijn aangebracht, waaronder pH, EC, algen troebelheid, redox, (“vrij nieuw voor tuinbouw maar in zwembaden en ontsmetten oud”), wat interessant kan zijn in combinatie met zuurstof en pH. De gemeten waarden stonden vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie continu gemonitord en geanalyseerd.
Meer resultaten van de verschillende workshops zijn hier te lezen.