Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SDP 40mm gevel kan uit bij hoge gasprijzen

Kascoplex en Havecon hebben samen gewerkt aan een onderzoek om te kijken hoe telers het beste energie kunnen besparen. Gekeken is of een SDP 40mm-gevel, met de hoge gasprijzen, voordeliger zou zijn dan een gevel met 4 mm glas met schermdoek.

Voor het onderzoek is uitgegaan van een kas van 10.000m2. Naast de vergelijking van een SDP 40mm gevel en een 4mm glas met schermdoek zijn er ook andere gevels meegenomen. Per gevel is er gekeken naar de indicatieve installatiekosten. Deze installatiekosten zijn op hun beurt weer vergeleken met de gevel van 4mm glas inclusief schermdoek.

De factor geeft een indicatie aan voor hoeveel duurder, of goedkoper, de kosten zijn van de onderzochte gevels. De installatieprijzen zijn als volgt:

  1. 4mm glas met scherm 1 (waarde)
  2. SOP 16 (helder) 0.8 (waarde)
  3. SOP 16 (helder met scherm) 1.1 (waarde)
  4. SDP 40 (helder) 1.1 (waarde)
  5. SOP 40 (helder met scherm) 1.4 (waarde)
  6. SW 40 1.4 (waarde) 1.4 (waarde)
  7. SW 60 1.7 (waarde) 1.7 (waarde)

Warmteverlies
Naast de installatiekosten zijn er ook warmteverliesberekeningen gemaakt per gevel. Op basis van de gemiddelde temperatuur in de afgelopen jaren en de isolatiewaarde (de u-waarde), is het warmteverlies per jaar berekend. Met de waarde van dit warmteverlies per jaar, is berekend hoeveel het uiteindelijk zou hebben gekost om de warmte te stoken. Met de toen geldende gasprijs van E. 0.10/kWh, omgerekend E 1,02 per In3, zijn de vergelijkingen gemaakt voor de terugverdientijd.

Uit dit onderzoek is geconcludeerd dat een SOP 40mm gevel voordeliger is dan een gevel van 4mm glas met schermdoek. De hogere installatiekosten zijn, door de besparing op warmteverlies, na gemiddeld één jaar terugverdiend. Met de toevoeging van een scherm aan een SDP 40mm gevel, worden de installatiekosten hoger, maar zal de isolatiewaarde ook verbeteren. De terugverdientijd is in dit geval minimaal drie jaar.

Bron: Havecontact 2023

Voor meer informatie:
Havecon
[email protected]
www.havecon.com

Publicatiedatum: