Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"speelt nu toch ook in de tomatenteelt”

Insectengaasfilter blijft verbazen met nieuwe inzichten over klimaat maken

Tholen - Het was de vader van Jack van der Voort van SchermNed die alweer jaren geleden met een zelf ontwikkeld insectengaasfilter op de proppen kwam. Het is een alternatief voor het in de tuinbouw veel bekendere harmonicagaas.

“Wij werken er al jaren mee, maar hebben het eigenlijk nooit echt aan de grote klok gehangen”, bekent de zoon van Cock. Samen met Terry en Mark én het gehele team runnen zij tegenwoordig het familiebedrijf. “Eerst waren het vooral veredelingsbedrijven die ernaar vroegen. De laatste jaren zijn we ook bij veel komkommertelers het insectengaasfilter gaan installeren.”

Klimaat
En nu zien ze bij het Westlandse familiebedrijf ook in andere teelten dat het insectengaasfilter bekend raakt. Jack noemt gerberatelers en ook tomatentelers. “Nu meer telers ermee gaan werken, krijgen we ook nieuwe resultaten.” Alweer negen jaar geleden werd er een TNO-onderzoek gedaan. Een patent op het product volgde. Het onderzoek van destijds liet al zien dat het gaasfilter, ondanks dat het goedkoper is dan harmonicagaas, qua prestatie niet voor het duurdere product onderdoet.

“Wat wij zeker de laatste tijd steeds meer horen is dat het voor telers mogelijk is om, ook na de installatie van het insectengaasfilter, op dezelfde manier te blijven telen, zowel met de instellingen van de klimaatcomputer als met het hoofd. Kieren bijvoorbeeld met de ramen blijft met ons filter hetzelfde. De kier die je trekt zit niet vol gaas. Nieuwe instellingen zijn niet nodig. De temperatuuroploop met het filter is maximaal 1 graden Celsius. Telers zijn er erg enthousiast over.”

Een maaswijdte van 0.27x0.77 millimeter is in 90 procent van de gevallen waarop in de glastuinbouw de keuze valt, al ziet SchermNed nu ook 0.77 x 0.77 in toenemende mate.

Luchtje scheppen
Dat blijkt onder meer uit het verhaal van plantenkweker WPK, dat afdeling na afdeling af heeft laten gazen. De positieve resultaten, zowel voor het buitenhouden van insecten als qua klimaat – “bij het over elkaar leggen van de grafieken zagen we geen verschillen in temperatuur en het absoluut en relatief vochtgehalte” – maakten dat een tomatenteler die bij de plantenkweker kwam kijken ook de stap naar gaas zette. “En inmiddels zien we nog meer tomatentelers de stap zetten.”

De gaasspecialist legt uit dat normaal het luchtraam de wind ‘schept’. Bij harmonicagaas, ook geleverd door SchermNed en vaker gebruikt in nieuwbouwsituaties, gaat de wind er meer langs. “Met ons gaasfiltersysteem schept je alsnog lucht, dankzij de vorm van het gaas aan de binnenkant van het raam. Mede hierdoor blijft het mogelijk goed klimaat te maken.”

Zelfreinigend
Hoe meer telers met het insectengaasfilter werken, hoe meer kennis ze over het innovatieve systeem opdoen. Nog steeds. Ook over het schoonmaken van het gaas. “Een komkommerteler die met ons gaas werkt wees er bijvoorbeeld op dat het gaas zichzelf reinigt. Dat komt omdat als het luchtraam open gaat, het gaas een beetje omhoog gezogen wordt.” Schoon spuiten kan ook, zoals WPK doet, maar bijvoorbeeld ook Florein Gerbera’s. “Vanaf het kasdek is dat in een paar tellen gebeurd.”

Voor meer informatie:
Carl Stougie
John van Hasenbroek
Jack van der Voort
SchermNed B.V.
+31 (0)174 62 22 14
[email protected]
www.schermned.nl