Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Footprint verlagen is ook een kwestie van samenwerken"

Tholen - HouwenPlant heeft recentelijk een behoorlijke ‘slag’ geslagen: met de overname van 9,6 ha aan kassen in De Lier van Dümmen Orange kunnen ze hun productie van potanthuriums een stuk efficiënter maken. En niet alleen efficiënter, ook duurzamer. Daarvoor hebben ze van de Rabobank, accountmanager Gerwien Kerkhof, ook de nodige complimenten gekregen bij het beoordelen van de financieringsaanvraag, zo vertelt Marco van der Goes, mede-eigenaar van HouwenPlant.

“De Rabobank heeft het volste vertrouwen uitgesproken in ons als bedrijf, zij willen graag met ons de toekomst in. Dat is heel fijn. Ze waren enthousiast over onze inspanningen en visie op duurzaamheid; als je niet oppast, kan dat een containerbegrip worden, maar wij zijn in staat gebleken om dat heel praktisch te maken.”

Investeren in duurzaamheid
Marco geeft een paar voorbeelden van duurzame investeringen die HouwenPlant de afgelopen tijd deed: “In oktober 2022 hebben we geïnvesteerd in LED-lampen in Hoek van Holland, voor minder stroomverbruik, en ook in schermdoeken voor isolatie. Ook in de nieuwe locatie in De Lier zijn we van plan om te investeren in LED-lampen.”

Ook is in De Lier een biomassaketel geïnstalleerd, waar houtmot en zaagsel worden gestookt. De warmte die dit oplevert wordt gebruik in de kassen. Vlakbij de locatie in De Lier ligt het aardwarmteproject Trias Westland, waar men graag aan mee wil doen. "We hopen ook in Hoek van Holland binnenkort een aardwarmte-aansluiting te krijgen. Het gebruik van aardwarmte zal leiden tot een verminderde CO2- uitstoot.”

Footprint verlagen
“Die investeringen en onze jaarlijkse certificeringen van MPS-A, MPS-SQ, GlobalGAP met module GRASP, ETI, CoC, Sedex en Planet Proof helpen ons bij gesprekken met ketenpartners. We zullen ook in de sierteelt steeds meer gevraagd gaan worden om onze CO2- footprint inzichtelijk te maken. In 2020 sprak IKEA, waar we ook aan leveren, op een bijeenkomst en spoorden kwekers aan om hun CO2-footprint te berekenen.”

Samen met Greenhouse Sustainability heeft HouwenPlant, als een van de eerste sierteeltbedrijven, op productniveau haar CO2-footprint laten uitrekenen. “Dat hebben we inmiddels in 2020, 2021 en 2022 laten doen.” Dit volgens de FloriPEFCR standaard (Flori Product Environmental Category Rules). Deze standaard wordt op Europees niveau gebruikt voor het berekenen van product footprints. Inmiddels werkt HouwenPlant met de Flori Footprint Tool om jaarlijks zelf de footprint te kunnen berekenen. “Over onze product footprint willen wij transparant zijn, omdat wij deze met onze leveranciers willen verlagen. Onze ambitie is om in 2030 ‘climate positive’ te produceren en het liefst sneller.”

Meten is één ding, maar hoe zet je vervolgens stappen om de footprint te verlagen? “Onze footprint is voor een groot gedeelte een optelsom van de footprints van al onze leveranciers, dus die kunnen ons daar ook bij helpen. Wij willen als HouwenPlant onze product footprints verlagen, maar dat betekent wel dat er door ons geïnvesteerd moet (kunnen) worden. We doen dat voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Dat traject kunnen we niet alleen bewandelen en gaan we daarom samen verkennen met onze afzetpartners en retailers.”

Voor meer informatie:
HouwenPlant
Marco van der Goes
Nieuwlandse Polderweg 17
3151 XX Hoek van Holland
T: +31 (0)174 - 38 44 94
M: +31 (0)6 15 02 64 84
[email protected]
www.houwenplant.eu