Er is een doorstart gerealiseerd van het in juli failliet verklaarde AEM. Op 11 juli werd zelf faillissement aangevraagd. Het bedrijf uit Maasbree ontwikkelt en produceert klimaatcomputers en installaties voor de paddenstoelenteelt, compostering en tuinbouw. Vier partijen toonden interesse in een doorstart, zo blijkt uit de recente publicatie van het eerste faillissementsverslag.
AEM was onderdeel van een groep vennootschappen. Elektro Limburg Beheer is hier de enige aandeelhouder van. De bestuurder van alle vennootschappen realiseert een doorstart onder de naam 'Newco' waarbij 13 van de 16 mensen een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden zullen krijgen.
Met de doorstart onder dezelfde moedermaatschappij als voorheen, waarbij het intellectuele eigendom van de zelfgemaakte besturingssystemen van AEM over gaat naar de koper, is een bedrag van bijna 150 duizend euro gemoeid. Na het faillissement bleven mensen van AEM stand-by voor acute storingen. Die waren er niet.
Coronacrisis
Als reden voor het faillissement wijst het bedrijf uit Maasbree op de coronacrisis, waarbij reisrestricties een 'grote impact' hadden. Tijdens de coronacrisis is besloten om te starten met het aflossen van de
belastingdienst, waarvoor veel liquide middelen zijn aangewend. Daarbij bleven debiteurenbetalingen achter en verwachte projecten uit, waardoor een tekort aan liquide middelen ontstond.
Curator mr R.J.C. Geelen uit Venlo maakt in het verslag ook melding van een lopend juridisch geschil met een Australische champignonteler die een hogere schadevergoeding wil dan door het bedrijf uit Maasbree zou zijn betaald. De curator heeft de partij uit Australië gevraagd een vordering in te dienen.
Na een aanvullende financiering in april 2023 bleek dat het liquiditeitstekort bij AEM niet kon worden overbrugd tot de aanvang van nieuwe projecten, waardoor de aanvraag van het faillissement noodzakelijk was.
Openstaand werk
In de afhandeling van het faillissement is door de curator gekeken naar werk dat nog op de rol stond. Onder meer twee champignonteeltcellen in aanbouw in Spanje waren bijna af. Met de afnemer uit Spanje is door de curator onderhandeld. Met een volgens de curator 'relatief bescheiden investering zouden beide kwekerijen afgemaakt kunnen worden.'
Kunnen worden, want het is er niet van gekomen. De curator eiste een vooruitbetaling. De Spaanse afnemer wilde dat niet. Daardoor zijn de onderhandelingen gestaakt en is het project met de twee zogenaamde Fungi Boxen overgedragen aan de groep vennootschappen waaronder ook AEM viel.
In de groep werd veel samenwerkt. Samen met de vakantieperiode, waardoor mensen afwezig waren, maakte het dat de curator moeilijk om e.e.a. te inventariseren aan openstaand werk en bedrijfsmiddelen. Uiteindelijk is de curator hier, getuige de bepaling van een koopsom voor de doorstart, in geslaagd. Over het overnemen van openstaand werk wordt nog onderhandeld.
Positief over toekomst
In totaal 15 concurrente crediteuren hebben zich bij de curator gemeld met een bedrag dat in totaal goed is voor bijna een kwart miljoen euro. De belastingdienst vraagt nog om 879 duizend euro.
Het bedrijf, dat in 'afgeslankte vorm verder gaat', ziet de toekomst weer positief tegemoet, zo blijkt uit een statement: "In de laatste jaren heeft AEM volop geïnvesteerd in nieuwe producten. Daar deze nu klaar zijn voor de markt wordt een succesvolle doorstart en toekomst voor het bedrijf verwacht."
Op 11 juli werd faillissement uitgesproken over AEM B.V. door de Rechtbank Limburg. Het faillissement is geregistreerd onder kenmerk: 03.lim.23.110.F.1300.1.23. Als curator is mr R.J.C. Geelen uit Venlo aangesteld.