Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Blijf doorvragen over lichtdoorbaarheid van schermen"

Sinds de introductie van NEN 2675+C1 kunnen telers, kassenbouwers, installateurs en adviseurs de prestaties van kasdek- en schermmaterialen veel beter met elkaar vergelijken. In de praktijk wordt er echter nog niet altijd naar gevraagd, ervaart Svensson expert Hugo Plaisier. Waardoor er soms vele procenten licht- en dus productie - blijven liggen. “Er wordt wel veel geld geïnvesteerd in het meest licht doorlatende kasdek. Maar als het gaat over de lichtdoorlatendheid van het scherm dan wordt er vaak niet doorgevraagd. Ongelooflijk, als je er goed over nadenkt!”

Svensson gebruikt sinds de introductie van de nieuwe norm de objectieve prestatiecijfers en vermeldt deze op de website en op andere documentatiematerialen. Anderen vermelden wel prestatiecijfers, maar hanteren daarbij vaak eigen meetmethoden. En dat leidt tot een onjuiste vergelijking. “Zo blijkt uit metingen volgens de nieuwe norm dat een Luxous energiebesparend klimaatscherm van Svensson tot wel 5% meer licht doorlaat dan een alternatief product, terwijl de cijfers van andere fabrikanten suggereren dat de lichttransmissie hetzelfde is."

"Dat komt dus doordat eigen meetmethoden gehanteerd worden en niet er niet gemeten wordt volgens NEN 2675+C1. Waardoor je appels met peren aan het vergelijken bent. Vraag dus steeds naar lichtmetingen volgens deze nieuwe norm. Doe je dat niet, dan tast je in het duister en baseer je je niet op goed vergelijkbare feiten. Volgens mij moet je dat bij investeringen juist wel doen.”


Hugo Plaisier

Het heeft voor een deel met onbekendheid te maken, vervolgt Plaisier. Een nieuwe NEN-norm is nu eenmaal niet het meest interessante gespreksonderwerp bij nieuwbouw of vervanging. Maar is wel belangrijk voor het toekomstige rendement. “NEN 2675+C1 is een objectieve norm, die is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit in samenspraak met glas- en schermproducenten, installatiebedrijven en LTO Glaskracht. Met andere woorden er is sprake van een breed draagvlak”, aldus de klimaatexpert.

Prestaties versus kosten
Zijn advies is dan ook helder: “Neem de nieuwe NEN-norm bij aanschaf of vervanging van een schermdoek serieus. En vraag naar de prestaties van het scherm volgens deze norm. Alleen dan is een eerlijke afweging tussen prestaties en kosten van verschillende fabricaten mogelijk. Verdiep je dus in de kleine lettertjes voordat je een beslissing neemt. Doe je dat niet, dan laat je waarschijnlijk geld liggen. Dat geldt dus niet alleen bij de aanschaf van een nieuw kasdek, maar zeker ook bij klimaatschermen. Hoe hoger de lichttransmissie, hoe beter de groei, daar is dus geld mee te verdienen”.

Vooral de hemisferische lichttransmissie is voor telers van groot belang, want onder Nederlandse omstandigheden is rond 60% van het binnenkomende licht diffuus. In de winter is dat percentage zelfs 85%. Bij transparante energiebesparende Luxous energieschermen is de hemisferische lichttransmissie dus van groot belang. Een energiescherm met een hoge lichtdoorlatendheid wordt immers ook overdag van tijd tot tijd gesloten, en dan telt iedere procent licht. Hoe hoger de hemisferische lichttransmissie hoe beter dus.

Hortiscatter
Naast de hemisferische lichttransmissie beschrijft de nieuwe NEN norm ook hoe de lichtspreiding (Hortiscatter) moet worden vastgesteld. Deze is bij een Harmony zomerscherm van belang. Hoe hoger deze is hoe beter de kwaliteit en hoe hoger de groeisnelheid zal zijn. Het begrip ‘haze’ hoort men nog veel in de tuinbouw, maar is met de nieuwe NEN norm achterhaald. Gebruik daarom de term ‘Hortiscatter’ als het gaat om het vergelijken van de lichtspreiding.

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
T: +31 181 39 26 66
[email protected]
www.ludvigsvensson.com

Publicatiedatum: