Er ging in één klap woensdag 6 euro van de TTF-gasprijs af en vanochtend nog eens 4 euro. De markt lijkt opgelucht adem te halen nu stakingen in de Australische LNG-productie afgewend lijken te zijn. Dit en meer in een volle energie-update vandaag.
Met de recente gasprijsdaling komt de prijs voor het dichtstbijzijnde TTF-gascontract (september 2023) weer in de buurt van de prijsniveaus van hartje zomer en van mei. De afgelopen dagen werden al vraagtekens gezet bij de prijsstijging vanwege Australië-onrust. Was dat niet overdreven, gelet op het feit dat 'wij' zelf helemaal geen LNG vanuit Australië krijgen? Ook in Australië fronste men de wenkbrauwen, bij Woodside zelf bijvoorbeeld, de LNG-partij waar staking dreigde.
Hoe dan ook, er is een principeakkoord bereikt bij Woodside en daarover mogen de leden stemmen. Komt het toch niet tot een akkoord, dan zien we het wel aan de TTF-gasprijs hier.
Energieleverancier Vattenfall wijst in een weekupdate er nog wel op dat de 'kans op stakingen blijft bestaan', ook omdat het om stakingsdreiging bij meerdere Australische LNG-terminals gaat.
TTF-gasprijs contract 'september 2023' t/m 23 augustus 2023. Donderdagochtend daalde de prijs verder. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
De EPEX-elektriciteitsprijs is ook iets gezakt ten opzichte van woensdag. Wel ligt de prijs nog altijd ruim boven de 100 euro per megawattuur met een prijs van: 138 euro. Ook blijven de spreads op de onbalansmarkt onverminderd hoog, ondanks het feit dat de spreads op de day-ahead en intraday markt hard zijn teruggelopen, zoals energietrendwatcher Jan Willem Zwang op LinkedIn laat zien. Hij verbaast zich over prijzen op woensdag van bijna 300 euro per megawattuur.
Energiespecialisten verwachten hoge prijzen tot eind september, als de stroomvraag voor aircokoeling afneemt en de gasprijs geen last meer heeft van leveringsverstoringen door Noors onderhoud aan de gasinfrastructuur. Gas is nodig om elektriciteit mee op te wekken.
Gasprijs winter hoger, maar geen 2022-pieken meer
Bij ABN Amro kijken ze alvast nog wat verder vooruit, naar komende winter. Krijgen we volgende winter te maken met gastekorten in Europa? Bij de bank rekenen ze op een hogere gasprijs, maar verwachten ze geen piek zo hoog als vorig jaar. De bank rekent met scenario's, waarbij 'zelfs in een negatief scenario' niet wordt verwacht dat de prijzen zullen terugkeren naar de niveaus die in de zomer van 2022 op het hoogtepunt van de crisis gerealiseerd zijn.
In een negatief scenario waarin Rusland alle uitvoer naar Europa stopzet, schatten energiespecialisten bij de bank de gemiddelde TTF-prijs op 110 EUR/MWh in 2023 en 150 EUR/MWh in 2024 (ongeveer 100-150% hoger dan in het basisscenario van de bank). Bij ABN Amro gaan ze uit van een TTF gemiddelde jaarprijs van 55 EUR/MWh voor de tweede helft van 2023 en 60 EUR/MWh voor 2024.
De bank noemt de angst voor nieuwe extreme prijspieken zoals in de zomer van 2022 'ongegrond', en wel hierom: "Uitgaande van normalere wintertemperaturen zal de vraag naar gas de komende winter hoger zijn. Op zichzelf zijn (...) zorgen gerechtvaardigd. Er zijn echter ook voorbehouden.
Ten eerste is het niet in het belang van Rusland om de uitvoer verder te beperken zolang het geen gaspijpleidingen naar China heeft en de noordelijke Russische LNG-havens in de winter slecht bereikbaar zijn.
Ten tweede wijzen de laatste gegevens uit China niet op een sterke opleving van de economie; integendeel, de economie blijft kwijnen (in tegenstelling tot wat eerder dit jaar de verwachtingen waren. ABN Amro publiceerde er al over).
Ten derde veroorzaakte de hete zomer dit jaar geen prijsschok, ondanks de toegenomen vraag naar energie-intensieve koeling in verband met hittegolven.
Lees hier de hele ABN Amro-update.
Het CBS laat in cijfers zien dat Nederland zuiniger met gas omsprong. Het gasverbruik in Nederland lag 10 procent lager in de eerste helft van 2023 in vergelijking met de eerste helft van 2022. In hetzelfde bericht wijst men erop dat de invoer van vloeibaar aardgas met bijna 50 procent stijgt.
Als het demissionaire kabinet niet ingrijpt, betalen automobilisten in 2024 fors meer aan de Nederlandse pomp. De accijnzen stijgen en worden ook aangepast aan de inflatie. Een liter benzine kost dan straks 21 cent extra en een liter diesel 13 cent, schrijft Nu.nl.
Geen zon, nauwelijks wind, de meeste kolencentrales in onderhoud en er is nog bijna 1000 MW netto stroomexport.
— Martien Visser (@BM_Visser) August 23, 2023
Topdrukte voor de NL WKK's en gascentrales die momenteel samen naar schatting circa 750 m3 aardgas per seconde (!) verbruiken. pic.twitter.com/bmixn8atNG