Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Investering in batterijopslag steeds interessanter"

Batterijopslag gaat een sleutelrol spelen in het balanceren van energievraag- en aanbod, maar voegen in de huidige situatie niet per se iets toe aan de bedrijfsvoering en teelt van ondernemers. De meeste ondernemers zien batterijen vooralsnog enkel als een financiële investering, niet als een investering om hun bedrijfsproces te verbeteren of te verduurzamen. Volgens Greenport West-Holland is het echter momenteel voldoende financieel interessant om te investeren in batterijopslag, zowel centraal als decentraal, ook wanneer rekening wordt gehouden met de capaciteit van het net.

Belangrijke parameters om financieel interessant te blijven, zijn de ontwikkeling van de transportkosten én de beschikbaarheid van netcapaciteit. Wanneer de fiscale voordelen op het gebruik van aardgas en de inzet van de WKK wegvallen, wordt het inzetten van WKK’s voor noodvermogen duurder. Omdat de tuinbouw het gros van het Nederlandse noodvermogen levert aan TenneT, nemen de maatschappelijke kosten om het landelijk elektriciteitsnet in balans te houden hierdoor toe. Dit is een indirect neveneffect van het vervallen van de fiscale voordelen.


Deze routekaart laat zien hoeveel batterijvermogen er per provincie op het hoogspanningsnet nodig is in 2030 voor systeemstabiliteit.

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: