Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking EveryD Flowers en HortiPro

Geen mot meer met de motten dankzij PheroDeixis

Tholen - Los komen van chemie, het liefst volledig biologisch en als het echt niet anders kan een ‘medicijn’ toedienen, dat is de doelstelling van menig kweker. Bij EveryD Flowers was al langere tijd de Chrysodeixis chalcites (Turkse) mot spelbreker; de rupsen vreten alles kaal en een effectieve bestrijding is ingewikkeld.

Lennart Simonse en Eric Kerklaan van Hortipro en Marian van Bergenhenegouwen van EveryD Flowers

Naast de witte vlieg was ook dit een reden – of eigenlijk zelfs de eerste reden – waarom EveryD Flowers (in de persoon van Hen Groenewegen en Marian van Bergenhenegouwen, op de kwekerij beide verantwoordelijk voor de gewasbescherming) bij Van Iperen aanklopte voor advies. Het veelgebruikte middel ‘Stewart’ (indoxacarb) viel weg, ‘Proclaim’ (emamectine benzoaat), die als het ware de vervanger ervan moest worden, bleek niet afdoende en gaf ook een deuk in het biologisch evenwicht. HortiPro kreeg, net als meer recentelijk met de Bemisia tabaci (Tabakswittevlieg), de vrije hand om met feromonen een werkend tegenwicht te vinden.

En net als bij de witte vlieg is dat gelukt. “Je probeert wat dingen en soms blijf je zoeken, maar hier hadden we een lucky shot”, vertelt Eric Kerklaan van HortiPro. “Het was in één keer raak en het feromoon lokte zowel de mannetjes als de vrouwtjes van de Turkse mot. Afgelopen jaar hebben we het feromoon PheroDeixis op de markt gebracht en dit wordt nu bij veel teelten ingezet waarbij deze plaag een probleem kan zijn.”

Voor het signaleren en monitoren van de motten maakt men gebruik van deltavallen. Deze worden verspreid door de kas opgehangen. Vangsten zijn spectaculair te noemen, te meer omdat de vrouwtjes, zodra ze neerstrijken in de vallen, uit nood al hun eitjes afzetten. Daarnaast laten de motten vaak ook een alarm feromoon (repellent) achter, waardoor het (dus) zaak is om de gevangen motten met enige regelmaat uit de deltaval te verwijderen.

De laatste tijd is de mottendruk minder, wat ook komt door de vele regen. Maar los daarvan is Hen Groenewegen om, ‘we zouden niet meer zonder kunnen’. “De manier van werken was aanvankelijk wel even wennen, het voortdurend scouten en opletten is intensief. Ook kun je niet verslappen, je moet scherp blijven. Corrigeren, zelfs als dat kan, doe je liever niet om de biologie geen dreun te geven. Deze wordt sterker naarmate opeenvolgende generaties zich hebben weten te vestigen, ingrijpen betekent wat dat betreft altijd een terugslag.”

De biologische gewasbescherming op de kwekerij bestaat o.a. uit een combinatie van roofmijten en de roofkever Delphastus, een klein kevertje die het voorzien heeft op eitjes en larven van de witte vlieg. Voor wat betreft het monitoren gebruikt men, naast PheroDeixis voor de Turkse mot en PheroDes voor kaswittevlieg en PheroBem voor de Bemisia ofwel tabakswittevlieg, ook PheroThrip voor het monitoren van trips. “Nadat de jonge aanplant in de kas stond zagen we de eerste tripsen”, vertelt Marian. “Nu we met dit PheroThrip systeem werken houden we de populatie-opbouw scherp in de gaten. We passen na elke telling het inzetschema aan voor wat betreft de inzet van de trips- bestrijders.”

“Door het monitoren van witte vlieg, Turkse motten en nu ook de trips hebben we een goed beeld van wat er gebeurt op het bedrijf”, besluit ze. “Dat geeft rust en we hoeven niet meer ad hoc te reageren. We kunnen nu gezamenlijk met van Iperen en HortiPro een inzetschema maken en dit uitvoeren. Indien er gespoten moet worden met een insecten parasitaire schimmel tegen witte vlieg of trips of het spuiten van een B.t tegen rupsen kunnen we dit inplannen, dus ook wat dat betreft is er geen stress meer.”

Voor meer informatie:
HortiPro
E: [email protected]
www.hortipro.com

EveryD Flowers
https://everydflowers.nl