Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verticale bloemenkas bespaart energie en verhoogt de opbrengst met ontvochtiging

"De besparing op gas is ongeveer 50%, hoewel elk jaar anders is. Maar er zijn ook 30% meer tulpen," vertelt Arjan Rood over de integratie van DryGair in een verticale tulpenkas. Arjan is directeur van het toeleverings- en installatiebedrijf KaRo BV.

Vochtproblemen in verticale lagen
Door verticale lagen aan een kas toe te voegen, kunnen telers veel meer bloemen telen zonder uit te breiden of nieuwe kassen te bouwen. Dit is een geweldige manier om de productie te verhogen en de winst te verbeteren. Er zijn echter uitdagingen wanneer je meer planten toevoegt aan een ruimte.

Een van deze uitdagingen is vochtigheid. De rekensom is eenvoudig: meer planten zorgen voor meer vocht. Zonder de juiste behandeling kan dit leiden tot verschillende schimmels en ziekten, waardoor de kwaliteit afneemt en zelfs de opbrengst daalt.

"Ik kan een voorbeeld geven van A. de Wit met de 4 DryGair-units die we daar hebben draaien," zegt Arjan. "Dit is een kas van 3x12,8 en 60 meter lang. Ze werken met beweegbare tafels van 6x0,6 m. Toen ze begonnen met 1 laag, werkte dat prima. Later, met 2 lagen, gebruikten ze een ventilatiebox met een warmtewisselaar, die lucht van buiten of binnen kan halen. De box blies lucht met moffen onder de tweede laag."

"Toen ze echter de derde laag aanbrachten, was er een probleem met de luchtvochtigheid."

Ontvochtiging gebruiken om verticaal te telen
Een oplossing die veel vertical farmers gebruiken is DryGair. Door gebruik te maken van DG-ontvochtigers wordt extra vocht onttrokken aan de lucht, waardoor de ideale omstandigheden voor de teelt worden gecreëerd en er meer planten in de ruimte kunnen groeien zonder het risico op schimmeluitbraken.

Arjan vervolgt: "Na het installeren van de derde laag hebben we dus 4 DryGair-units met extra sterke ventilatoren geplaatst en een luchtkanaalsysteem gemaakt: 800 mm met moffen. De kanalen zorgen ervoor dat de behandelde lucht van de DryGair-units alle lagen gelijkmatig bereikt. Hierdoor is de luchtvochtigheid precies goed voor alle planten. We zien dat de tulpen niet meer 'zweten'."

Het handhaven van de juiste luchtvochtigheid voorkomt niet alleen ziekten. Het creëert ook een actief klimaat dat de gewassen stimuleert om sneller en kwalitatief beter te groeien. "Met een actief klimaat is er een betere opname van calcium in de bladeren, waardoor de stelen sterker worden," zegt Arjan.

"Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van ontvochtiging is echter de energiebesparing. De teler is erg tevreden met het systeem omdat hij de ramen kan sluiten en de warmte binnen kan houden zonder zich zorgen te hoeven maken over de luchtvochtigheid. De gasbesparing ligt rond de 50%, hoewel elk jaar natuurlijk anders is."

Aanpassingen voor verticale lagen
DryGair-luchtontvochtigers zijn afzonderlijke apparaten en hebben normaal gesproken geen luchtkanalen nodig. Maar in het geval van verticale lagen is het soms nodig om de lucht over alle lagen te verdelen.

Arjan zegt: "Het kanalensysteem is berekend door een externe adviseur. Zij berekenden de luchtkanalen en de moffen. We zorgden ervoor dat alles paste en vandaag loopt het project succesvol en is de teler tevreden."

DryGair is volledig compatibel met vertical farms en andere kassen. De ontvochtigingssystemen worden gedistribueerd door KaRo en Royal Brinkman.

Voor meer informatie:
DryGair Energies
8 Hamanofim St, Herzliya
Tel.: +972 97730989
www.drygair.com

Publicatiedatum: