Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijkje in de keuken bij sorteer- en verpakkingsmachineproducent Greefa

Tholen – Het hoofdkantoor van Greefa ligt in Tricht, hartje Betuwe. Vanuit hier worden er sorteer- en verpakkingsoplossingen geïnnoveerd en geproduceerd. Otto Klop en Sander Reukers geven een update over de trends die zij zien op dit gebied en vertellen hoe Greefa hierop inspeelt.

Schaalvergroting
Otto loopt al wat langer mee in deze sector. 30 jaar geleden zag hij groentetelers met een paar hectare. Daar was toen een goede boterham mee te verdienen. Er zijn nog wel een paar uitzonderingen, maar het gros is toch echt drastisch gegroeid. Ook de afzet en handelshuizen van groenten en hardfruit zijn in die flow meegegaan. Sorteren wordt zelden meer gedaan op de productiebedrijven zelf. Voor Greefa betekent dat er minder klanten zijn, maar wel grotere klanten. Otto: “Wij kunnen, dankzij onze opgebouwde expertise, die schaalvergroting prima handelen. Onze hallen zijn daar ook op aangepast. Iedere sorteerlijn wordt, voordat hij afgeleverd wordt, eerst getest. Daar heb je ruimte voor nodig. Veel ruimte. Wij hebben dat. Regelmatig wordt er hier een loods bijgebouwd. Met een gerust hart leveren we onze geteste lijnen af bij onze klanten.”

“Het betekent ook dat wij zelf op een andere manier werken dan voorheen,” vult Sander aan. Hij bedoelt daarmee dat Greefa grote opdrachten ziet als project. De projectmanager is hun eerste aanspreekpunt. Natuurlijk blijven Sander en Otto wel betrokken, maar de technische uitvoering ligt niet bij hen, maar bij de projectmanagers van Greefa.

Otto Klop en Sander Reukers bij een lijn in aanbouw

Arbeid
Greefa biedt arbeidsbesparende sorteer- en verpakkingsoplossingen aan. Door de schaarste van arbeid en stijgende arbeidskosten p/uur is de automatiseringslag al snel interessant. Greefa heeft de techniek om bijna alle menselijke handelingen in een sorteer/verpak proces te automatiseren. Met name de geautomatiseerde verpakoplossingen hebben een enorme vlucht genomen. In de post-harvest industrie zit hier nog verreweg de meeste menselijke arbeid.

Hot topic zijn verpakkingsmaterialen. De consument ziet liever geen plastic. “Als wij echter naar duurzaamheid kijken zijn kunststoffen nog steeds de beste optie in verband met de lage kosten en milieustempel per verpakking. Het is een zeer dynamische discussie waarin wij de komende jaren nog veel ontwikkelingen zullen gaan zien.”

Ook Greefa maakt gebruik van AI (Artificial Intelligence). Dit wordt vooral gebruikt voor de programma’s die het product detecteren op kwaliteit. Defecten in groenten en fruit zijn heel goed te detecteren met behulp van AI, maar kunnen met de laatste technieken ook beter van elkaar worden onderscheiden. Deze informatie is erg waardevol voor de telers. En dat zal steeds beter worden. Hoe meer data er ingebracht worden, hoe beter het resultaat zal zijn. De wet van de Grote Getallen gaat dan een rol spelen. Otto: “Er is nog zo veel meer mogelijk met AI. De huidige techniek staat eigenlijk nog maar in de kinderschoenen. Overigens vind ik AI wel een containerbegrip: AI bestaat eigenlijk niet. AI is veel absoluter dan de menselijke intelligentie. AI ziet geen nuance.”

Deze lijn gaat in op de trend naar voedselveiligheid. De RVS-constructie van de machine is zoveel mogelijk open gelaten. Hij kan helemaal schoongemaakt worden; micro-organismen kunnen niet ophopen, ook door alle schuine vlakken binnenin.

Camera’s en sensoren
Greefa is continu op zoek naar de laatste ontwikkelingen van camera’s en sensoren. Dit is een belangrijk onderdeel van hun producten.

Sander haalt aan dat door meerdere golflengtes van lichtbeelden te bekijken er zoveel meer te detecteren is. Iedere golflengte heeft bepaalde voordelen om defecten te kunnen zien. “Eigenlijk is het gebruik van meerdere kleuren inmiddels wel standaard bij Greefa. Voor hoeveel er precies gekozen wordt is afhankelijk van de vrucht. Dankzij deze technologie kunnen wij bijvoorbeeld neusrot (fusarium) in paprika detecteren, terwijl met andere systemen niet goed (genoeg) kan.”

Sensoren worden bij Greefa bijvoorbeeld gebruikt om de hardheid van kiwi’s te bepalen. Of soms zetten ze licht op een vrucht en meten hoeveel licht de vrucht doorlaat. Dat zegt iets over de kwaliteit van het product.

Otto: ”Wij proberen onze voorsprong te behouden. Door veel zelf te ontwikkelen, door studenten interessante afstudeeropdrachten te bieden en door onze mensen ruimte te geven om met hoogwaardige technologie te werken. De mensen bij Greefa zijn honkvast. Dat zegt wel iets, denk ik.”

Otto Klop bij ‘de Tol’; een eenvoudige sorteermachine die vroeger en nu soms ook voor kleinschalige bedrijven nog gebruikt wordt.

Exportmarkt
Otto: “Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de hele exportmarkt flink opgeschud. Wij doen geen zaken meer met Rusland. Er stond ten tijde van het uitbreken van de oorlog eigenlijk best veel ‘op stapel’ voor de Russische markt. Onze sector viel niet onder het boycot, maar toch hebben we besloten om geen zaken meer met Rusland te doen. Ook voor service verwijzen wij onze Russische klanten naar een Russische agent.”

Landen (en dus ook klanten van Greefa) die in het verleden veel aan Rusland verkochten, voelen dit. Servië bijvoorbeeld, is niet betrokken bij de oorlog, maar voelt de gevolgen ook. Greefa merkt dat de investeringsbereidheid daar afneemt door die onzekerheid.

Voor meer informatie:
Greefa
Sander Reukers
[email protected]
+31 6 5354 7839

Otto Klop
[email protected]
+31 6 2278 8221

www.greefa.com