Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge grondwaterpeilen in België door natte zomer

September start zomers maar de natte maand augustus deed de grondwaterspiegel in Vlaanderen verder stijgen. In 87% van de meetlocaties registreert de Vlaamse Milieumaatschappij normale, hoge tot zeer hoge grondwaterpeilen voor de tijd van het jaar. Bovendien vertoont de meerderheid van de meetplaatsen stijgende grondwaterpeilen, wat volgens de Vlaamse Milieumaatschappij een ongewone situatie is. Een dalende trend is in de zomermaanden normaal.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Voor onze natuur is deze situatie een zegen, maar ingrepen aan onze waterhuishouding blijven noodzakelijk om Vlaanderen aan te passen aan het veranderende klimaat.”

Augustus eerder nat en somber
In Ukkel noteerde het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) 107,9 mm neerslag, dit is 125% van de normale waarde van 86,5 mm voor augustus (periode 1991-2020). Vooral in de oostelijke helft van Vlaanderen viel beduidend meer neerslag dan normaal.

Huidige grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de huidige freatische grondwaterstand voor september 2023.

Grondwaterpeilen aan de hoge kant
Op 4 september 2023 vertoonde de overgrote meerderheid van de locaties (87%) een normale tot (zeer) hoge freatisch grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 13% van de meetplaatsen was laag (10%) tot zeer laag (3%), 33% normaal, en 54% hoog (38%) tot zeer hoog (16%). Deze relatief hoge grondwaterpeilen zijn een gevolg van de natte maanden juli en augustus.

Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “Met de Blue Deal herstellen we momenteel het beek- en valleigebied van de Molenbeek-Bollaak in Ranst. We geven de waterloop zijn kronkelend profiel terug zodat we het water dat in natte periodes valt beter kunnen vasthouden voor droge periodes. Het valleigebied zal zo functioneren als natte natuur waar water de ruimte krijgt die het nodig heeft.”

De 14-daags gemiddelde debieten op de onbevaarbare waterlopen zijn nog steeds hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar maar verschuiven lichtjes naar een normale situatie. Op 6 september meet de Vlaamse Milieumaatschappij op 55% van de meetplaatsen hoge (28%) tot zeer hoge (27%) 14-daags gemiddelde debieten. Op 42% meet de Vlaamse Milieumaatschappij normale waarden.

Het toestandsrapport is hier te downloaden.

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij

Publicatiedatum: