De gasmarkt blijft de ontwikkelingen in Noorwegen (onderhoud) en Australië (stakingsdreiging bij LNG-productie) in de gaten houden. Hevige prijsbewegingen bleven deze week (vooralsnog) uit. Vrijdagochtend ligt de prijs onder de 35 euro per megawattuur.
De spotprijzen voor elektriciteit schommelden meer, met op maandag een hoge EPEX-piek. De hele week werden er pieken genoteerd rond zonsopkomst en zonsondergang.
Op dat moment springen gascentrales bij en levert dat ook hoge onbalansprijzen op. Dinsdagochtend werden er drie onbalanspieken van 1795 euro genoteerd in korte tijd, zo leren TenneT-data.
Als reden voor de hoge piek (meer dan 460 euro per megawattuur) op maandagavond wijst AgroEnergy op problemen met kabelverbindingen met Scandinavië. Een andere reden voor piekprijzen is de lage beschikbaarheid van windenergie. Na komend weekend lijkt het zomerweer te eindigen. De energiespecialisten verwachten dat dat impact gaat hebben op de EPEX-prijsvolatiliteit. Volgende week worden baseloadprijzen rond 75 €/MWh verwacht. Lees hier de hele update.
TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 14 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Over de balanceermarktontwikkeling voor elektriciteit schrijft ook Jan Willem Zwang van Stratergy in een energierapportage. Hij verwacht een daling van de FCR-vergoedingen. Op die optie doet netbeheerder TenneT het eerste beroep. Jan Willem verwacht een daling van de vergoedingen op deze markt met 40% ten opzichte van vorige jaren. "De groei van batterijen op de FCR-markt in combinatie met het terug op niveau komen van de kerncentrales in Frankrijk, zorgt ervoor dat de vergoedingen op de FCR-markt tanende zijn en voor batterijen nauwelijks meer interessant."
Voor de aFRR en mFRR liggen de vergoedingen lager dan vorig jaar, maar wel fors hoger dan in 2021. Op de aFRR-markt ziet hij wel stijgende capaciteitsvergoedingen. "Dit is mede te danken aan de aanpassing van de ramp-up-rate per 1 juli 2022. Verkorting van de contractduur van 24 naar 4 uur biedt op termijn dus flinke kansen voor batterijen."
Begin dit jaar gaf Chris Feijen namens AgroEnergy ook een overzicht van de noodvermogenopties voor de tuinbouw in dit blogartikel.
Voorbeeld van een batterij, in dit geval een zoutbatterij
Het Europees agentschap Acer heeft 8 september een voorstel van de Europese transmissiesysteembeheerders elektriciteit (ENTSOE) gepubliceerd over de methode voor verdeling van congestie-inkomsten voor de Europese elektriciteitsmarkten. De VEMW staat hierbij stil.
De gasvoorraden raakten nog iets verder gevuld deze week in Nederland. Een nieuwe update van het ministerie van EZK leert dat de vulgraad inmiddels opgelopen is tot 96,4%.