Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Roosen van Dutch Plantin:

"Teelt op halfsubstraat zorgt voor snelle en uniforme groei, direct na het planten"

"Teelt in halfsubstraat biedt vollegrondstelers de mogelijkheid om hun opbrengst te verbeteren zonder te hoeven investeren in technieken of apparatuur. Door te telen in kokossubstraat is een robuuste start van het seizoen gegarandeerd, met als resultaat planten die niet alleen beter groeien, maar ook weerbaarder zijn," zegt Wim Roosen van Dutch Plantin. De kokosleverancier deelt de kennis over deze manier van telen de komende maanden op verschillende beurzen.

Halfsubstraatteelt wordt bereikt door geperste kokosmat direct op of in de grond te plaatsen. "Afhankelijk van de voorkeur van de teler kan het op de grond worden gelegd of in een profiel worden geplaatst dat met een tractor is gemaakt," demonstreert Wim. "De druppelaars en het irrigatiesysteem blijven hetzelfde."

Infecties en bodemziekten
Hij legt uit hoe halfsubstraatteelt zich onderscheidt als een techniek die de vatbaarheid voor en schade veroorzaakt door infecties en bodemziekten aanzienlijk vermindert. "Traditionele teeltmethoden stellen planten vaak bloot aan verschillende ziekteverwekkers en plagen die hun groei kunnen belemmeren. Nematoden vormen bijvoorbeeld een aanzienlijke bedreiging voor telers. Het substraat biedt de plant bescherming, waardoor ze vanaf het begin van het seizoen kunnen gedijen zonder constante bedreigingen en waardoor ze veel betere omstandigheden krijgen in een cruciale fase van het groeiproces. Tegen de tijd dat plagen en ziekten de wortels bereiken, zijn de planten sterk gegroeid."

Volgens Wim zorgt halfsubstraatteelt voor een snelle en uniforme groei direct na het planten, wat een cruciale factor is voor het succes van elke onderneming. "De snelheid en consistentie waarmee planten in halfsubstraat groeien zijn indrukwekkend. De planten groeien sneller, de oogst begint eerder en omdat de planten het hele seizoen robuust blijven, wordt de groei bevorderd en blijven de planten langer gezond, wat resulteert in een langer oogstseizoen." Hij schat dat telers die momenteel 6 tot 10 kg oogsten hun opbrengst mogelijk zelfs kunnen verdubbelen dankzij het verlengde groeiseizoen en de hogere opbrengst.

Aan het einde van het seizoen wordt het kokosgruis door de grond gemengd. "Nieuwe kweekmatten kunnen worden toegevoegd wanneer het nieuwe seizoen begint," zegt Wim. "De kokos is volledig biologisch afbreekbaar."

Kassen, folietunnels, vollegrond
Hij ziet mogelijkheden voor veel telers in de vollegrond, of het nu in kassen, folietunnels, kleine tunnels of buiten is. "Het kan een stap zijn in de richting van grondloze teelt, met minimale investeringen omdat je alleen kokos toevoegt. We zien ook mogelijkheden voor biologische teelt, omdat het hier perfect bij aansluit. Telers melden dat het aanvoelt als telen in aarde." Hij benadrukt dat de kwaliteit en stabiliteit van de kokos essentieel zijn. "Kwaliteit is van het grootste belang. Daarom houden we als telers en leveranciers zelf toezicht op het hele productieproces en de toeleveringsketen, zodat we een volledige kwaliteitscontrole en betrouwbare levering kunnen garanderen."

"Deze manier van telen is een gamechanger als het gaat om het minimaliseren van de impact van bodemziekten op gewassen," besluit Wim. "Het doel van ons bedrijf is om een positief verschil te maken. We hebben hydrokwekers wereldwijd al geholpen bij het herkennen van de toegevoegde waarde van kokos als grondstof voor het telen van groenten, zachtfruit, bloemen en planten. Nu laten we ook telers in de grond de voordelen van kokos zien."

Voor meer informatie:
Dutch Plantin

Publicatiedatum: