De regenachtige donderdag was een uitdaging voor de elektriciteitsmarkt. Dat blijkt uit veel onbalansbeweging en prijzen tot bijna 2000 euro. Het roept, daags na het voor de glastuinbouw verontrustende nieuws van Prinsjesdag, de vraag op of men wel beseft hoe de glastuinbouw met haar 'gasslurpende wkk's' helpt het elektriciteitsnet te balanceren.
Verrekenprijzen onbalans TenneT 21 september 2023. Op LinkedIn werd er n.a.v. het Prinsjesdagnieuws fijntjes op gewezen
Als we kijken naar de elektriciteits- en gasprijzen voor vrijdag, dan ontbreken (in tegenstelling tot begin van de week) de negatieve stroomprijzen. De gasprijs is toch weer een stevig stukje gestegen, waarbij als oorzaken deze week al onrust over Australiƫ (LNG), Noorwegen (extra onderhoud) en het Panamakanaal (LNG) zijn genoemd. Vrijdagochtend ligt de Intradayprijs net onder de 39 euro per megawattuur, nadat de markt voor het oktobercontract donderdag net boven die 39 euro afsloot.
De gasprijzen voor de (iets) langere termijn reageren niet of minder hevig. De prijs voor Q1 2024 is sinds vorige week gestaag gedaald tot iets meer dan 50 euro, dat nog steeds wel. Q1 2025 sloot donderdag af op 53 euro en Q1 2026 net onder de 45 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 21 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
De stakingsdreiging bij LNG-productie in Australiƫ is voorbij. Dat meldt AP News. Vandaag zou op drie locaties van Chevron de staking moeten stoppen, heeft de vakbond bekend gemaakt.
De Nederlandse gasvoorraden zijn deze week nog iets verder gevuld.
Bekijk hier de hele 'Update gasleveringszekerheid' van het ministerie van EZK van 22 september.
Glastuinbouw Nederland organiseerde een webinar over Prinsjesdag en energie. Dat is hier terug te kijken.