Stapje voor stapje steeg de TTF-gasprijs afgelopen week, en maandag is die prijsstijging 'vrolijk' voortgezet. De korte termijnprijs kwam uit op ruim 44 euro per megawattuur. Dinsdagochtend vroeg zakte de prijs iets, maar rustig is het op de gasmarkt niet te noemen.
Zondag en maandag zakten de EPEX-elektriciteitsprijzen weer tot dichtbij én onder '0'. Dinsdag komt het niet zover, en ligt de elektriciteitsprijs zelfs weer vrij hoog, op ruim 125 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 25 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Energiehandelsplatform Powerhouse stelt de vraag of het gasaanbod weer terugkomt. Wie naar buiten kijkt met nog altijd hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, zou zeggen van wel. Ook de goed gevulde gasopslagen geven reden voor een prijsdaling. Internationale onrust, vooral in Australië qua LNG, houdt de prijzen nog hoog. Mogelijk komt hier deze week verandering in. De elektriciteitsprijzen volgen zoals vaker de gasprijs en dat maakt de prijzen ook hier relatief hoog, mede ook door afname van hernieuwbare opwek door minder zonuren en ook minder wind deze week. Lees hier de hele Powerhouse-update.
De langere termijnprijzen voor gas reageerden afgelopen week niet. Bij AgroEnergy wezen ze in de weekupdate over week 38 zelfs op een 'licht dalende trend'. Maandag steeg de TTF-gasprijs van Q1 2024 echter wel, tot ruim 52 euro per megawattuur. Ook voor Q1 2025 steeg de prijs.
Minder opwek uit hernieuwbare energie als gevolg van de kortere dagen doet zich voelen in de elektriciteitsprijs. Die lag in onder meer Nederland dinsdagochtend hoog, zo laat hoogleraar energietransitie Martien Visser op X, voorheen Twitter, zien aan de hand van data van Nord Pool Group.
Imposante prijsvariaties op de NW-Europese stroommarkt vanochtend.
— Martien Visser (@BM_Visser) September 26, 2023
Stroom is in DE met €288/MWh extreem duur, in FR kost het slechts de helft en in Oslo is het gratis.https://t.co/tyQgL1d4PF pic.twitter.com/zAprmftso3
Er is meer flexibiliteit nodig in het elektriciteitssysteem, stipt TNO aan in een rapport voor het ministerie van EZK. Het ministerie werkt ook aan een 'National plan energiesysteem'. Minister Jetten heeft de Tweede Kamer inzicht gegeven in bijbehorende rapporten.
Europese statistici van Eurostat laten met cijfers zien hoe de EU-import van energie in het tweede kwartaal van 2023 daalde.
Alle Ruslandbans ten spijt, slaagt de Europese Unie er niet in alle banden met Rusland af te snijden. De meeste LNG kwam uit het Verenigde Staten, met Rusland op 2, toch goed voor 12,4% van het totaal. Ook pijplijngas kwam nog uit Rusland, goed voor 13,8%.
Frankrijk stopt met steenkool. De laatste twee centrales moeten als het aan president Macron ligt voor 2027 dicht zijn, meldt Nu.nl.