Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Broch, BrochKlus Mechanisatie:

"Nooit meer zachte of lekke banden op je machine"

Richard Broch van BrochKlus Mechanisatie begon op zijn tiende al met het sleutelen aan brommers, en op zijn achttiende werd hij gevraagd om in de tuinbouw te komen werken in de automatisering.

“Ik ben inmiddels 44 jaar en loop dus al weer even mee, en dan kom je weleens dingen in het veld tegen waar anderen niks mee doen of niet bij stilstaan. Ik probeer daar dan verbeteringen in door te voeren door het eerst te testen en te kijken of er enthousiasme is, wat vaak zo is, zo ook bij onze nieuwe massieve banden.”

Een van de toepassingen voor de banden zijn de machines die telers gebruiken om de gewasbeschermingsmiddelen in de kas te spuiten. Veel telers hebben hier maar een machine voor, en als daarvan de banden lek blijken te zijn vlak voor het spuiten heb je dus een probleem. Om het erger te maken worden deze werkzaamheden vaak in de avond uitgevoerd als de meeste mensen al naar huis zijn, het kan namelijk om veiligheidsredenen niet gebruikt worden in een kas als er mensen zijn.

“Er is dan vaak nog een iemand om in de avond te spuiten. Als er dan iets niet werkt of er is een band lek, dan ben je ver van huis. Je zult het eerst moeten maken voor je aan het werk kan gaan en dan wordt het snel al te laat om het gewasmiddel te gebruiken omdat in de ochtend het team weer de kas in moet. Niet alleen dat, maar de werkbare stoffen in de gewasbescherming die je hebt aangemaakt moeten ook binnen een bepaalde tijd gebruikt worden om effect te hebben. In het ergste geval wordt er dus niet gespoten en ben je een bak gewasmiddel kwijt.”

Nieuwe markt
Volgens Richard kunnen de wielen bij veel machines gebruikt worden, maar niet bij alle machines. Sommige worden namelijk door een accu gevoed of hebben een rijregeling. Bij zulke machines maken massieve wielen het geheel een stuk zwaarder waardoor ze meer stroom nodig hebben en van de componenten en accu meer gevraagd wordt wat uiteindelijk het systeem kan beschadigen.

“Dus waar je een probleem wilt oplossen voor een eindgebruiker, creëer je dus soms een nieuw probleem. Dat kan best lastig zijn, omdat het toch wel een nieuwe markt is die ik hiermee aan heb geboord. Daarom filter ik er zelf uit welke machines uitgevoerd kunnen worden met onze massieve velgen en banden, en voer ik ook een testfase uit zodat de klanten niet voor een financiële verrassing komen te staan. Maar bij machines zonder rijregeling, die je zelf moet duwen of rijden, werkt het sowieso.”

Richard heeft ondertussen al weer heel wat andere nieuwe ideeën in het vat zitten maar die houdt hij voor nu nog even voor zichzelf tot ze zijn uitgewerkt. “Het beste is om ons op Facebook en LinkedIn in de gaten te houden.”

Voor meer informatie:
Richard Broch
BrochKlus Mechanisatie
[email protected]