Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe pakt de tuinbouwsector zijn milieuvoetafdruk aan?

"De milieu-impact van tuinbouwproducten staat ter discussie", zegt Albert Haasnoot, Sustainability Manager bij Royal FloraHolland. Albert is hoofdcommissaris van de EU Product Environment Footprint Category Rules voor de sierteelt (FloriPEFCR), die momenteel in ontwikkeling is.

"Telers en belanghebbenden in de sierteeltsector worden regelmatig geconfronteerd met vragen zoals 'Hoe gaan jullie om met water?' en 'Hoeveel plastic gebruiken jullie?' Het verkrijgen van betrouwbaar inzicht in de ecologische impact van tuinbouwproducten biedt aanzienlijke mogelijkheden, zoals het ondersteunen van telers bij het verminderen van hun impact en het beperken van emissies."

Voor retailers en consumenten is transparantie steeds crucialer geworden, wat heeft geleid tot het labelen van producten met informatie over hun milieu-impact. Niettemin maken de gegevens op deze labels gebruik van diverse methoden om tot de uiteindelijke cijfers te komen. Albert vervolgt: "De vergelijkbaarheid is twijfelachtig. Er is een risico op greenwashing omdat bedrijven claims kunnen maken zonder deze te onderbouwen. Bedrijven die zich echt inspannen worden niet erkend voor hun werk."

Dit is waar de FloriPEFCR om de hoek komt kijken. Het doel is om uniforme richtlijnen vast te stellen voor het berekenen van de ecologische voetafdruk van potplanten en snijbloemen binnen het kader van de ecologische voetafdruk van producten van de Europese Commissie. Deze methodologie zal helpen voorkomen dat er 'greenwashing' plaatsvindt door een sectorbrede standaard te bieden.

De HortiFootprint Calculator is een softwaretool die telers kunnen gebruiken om hun milieu-impact in kaart te brengen en duurzamere keuzes te maken. Om de tool te gebruiken, voeren telers hun gegevens in en krijgen een dashboard te zien met hun resultaten. Van daaruit kunnen ze beslissingen nemen over hoe ze hun teelt kunnen verbeteren. "We werken samen met telers om dit stap voor stap te doen," aldus Arthij. "Het is ingewikkelde materie, dus we moeten het toegankelijk maken voor telers, zodat ze mooie bloemen kunnen blijven telen."

De FloriPEFCR bekijkt de levenscyclus van een product en beoordeelt de stadia aan de hand van 16 gedocumenteerde invloeden. Dit levert een kaart op van de voetafdruk van een product gedurende de levenscyclus en geeft aan waar en wanneer de hotspots zijn. Telers kunnen vervolgens werken aan het verminderen van deze hotspots. Een labelproces voor externe communicatie op basis van de gegevens die FloriPEFCR levert, is momenteel in ontwikkeling.

Voor meer informatie:
AIPH
www.aiph.org

Publicatiedatum: