Voor 2027 geldt een afspraak dat in heel Europa geen nutriƫnten of emissie van gewasbeschermingsmiddelen in het water mag zitten. Wanneer dit doel niet gehaald wordt zal de Europese Commissie met maatregelen komen zoals het beperken van gewasbeschermings-middelen. Gerard van Lier, werkzaam bij tuinbouwtoeleverancier Certhon en Arne Bac, sectormanager glastuinbouw Rabobank en bestuurslid van Greenport Nederland bespreken in de Food & Agri podcast hoe schoon water in de glastuinbouw gerealiseerd kan worden.
Bij de Nederlandse telers ligt er al plastic op de grond en is er al een goede recirculatie van het water. Maar er lekt nog water weg. Het is niet veel maar de kwaliteit van het water in sloten en kanalen is daardoor niet voldoende. Een drain kanaaltje wat overloopt of een natte plek op grond zijn daar voorbeelden van.
Gerard adviseert telers om goed te kijken naar hun eigen installaties waar ze die kunnen verbeteren. "Als je bijvoorbeeld een afvoerleiding onder de grond maakt en die is niet helemaal waterdicht, dan lekt dat toch een beetje. En als dat de hele tijd een beetje lekt is dat gewoon te veel. Wat je moet doen is je bestaande installatie in kaart brengen en analyseren wat lekkages kunnen zitten en die gaan controleren. Een afvoerleiding kun je controleren door die vol met water te zitten en kijken of er 's nachts gelekt is. Als je een grote kas hebt met verschillende secties zal dat misschien wat tijd kosten."
Als de goot in een kas op bepaalde plekken overloopt moet die gerepareerd worden. De teler moet zich daarvan bewust worden en zijn installateur daarbij betrekken. Telers kunnen bijvoorbeeld een onderhoudsplan opstellen. Het opnemen van een waterplan in de functie van een technisch medewerker kan een groot deel van de oplossing zijn. Medewerkers in de kas kunnen goed signaleren waar er lekkages zijn: bijvoorbeeld een tomaat die in een afvoergoot ligt. Of een Anthurium-plant waarvan de wortels door de goot heen groeien waardoor de goot gaat lekken. Betrek je medewerkers daarin en beloon hen eventueel bij het voorkomen van lekkages.
Watercoaches kunnen ook een oplossing zijn maar die moeten wel echt samenwerken met telers. Wanneer telers een goed onderhoudsplan hebben, een watercoach nemen, installateurs regelmatig het onderhoud laten checken, personeel instrueren moet het volgens Gerard en Arne lukken om in 2027 95% van het water schoon te hebben. Als dat lukt kunnen telers nog steeds de beschermingsmiddelen blijven gebruiken die ze nu gebruiken.
Luister de podcast hier bij Rabobank.