Met een korte onderbreking op woensdag is de gasprijs toch weer verder aan het dalen. Donderdag zakte de novemberprijs op de TTF alweer tot 36,2 euro per megawattuur, al ligt er tegelijkertijd toch weer gevaar op de loer. In de bekende weekupdate van AgroEnergy wijst men op mogelijk toch weer LNG-stakingen in Australië.
De mogelijke stakingen kunnen de gasprijzen in Europa weer omhoog jagen, zeker aangezien Europa zich voorbereid op een tweede winter zonder gebruikelijke aanvoer van Russisch gas. Vrijdagochtend is er op de TTF-intradaymarkt nog niets van onrust te zien, afgaand op de prijsbewegingen. De prijs ligt vrijdagochtend op 37 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 5 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Voorspellingen doen voor de gasmarkt is lastig vanwege het Australiënieuws, waarover ook persbureau Reuters schrijft. Op moment van schrijven van deze update lijkt er nog geen update te zijn over al dan niet nieuwe stakingen. De voorspelling die specialisten van AgroEnergy wel aandurven is dat de Nederlandse gasvoorraden eind oktober volledig gevuld zijn, mede dankzij het warme weer en de komst van LNG-tankers. Lees hier de hele AgroEnergy-update.
De vulgraad ligt inmiddels op 97,2% volgens de laatste Haagse update vanuit het ministerie van EZK.
Minister Jetten van Klimaat en Energie en staatssecretaris Vijlbrief gaven de Tweede Kamer donderdag een update in een Kamerbrief over de gasleveringszekerheid, waarin ze aan de nodige rapporten en expertvisies raken die in deze updates de afgelopen tijd ook de revue passeerden. De boodschap kort door de bocht: het gaat beter dan vorig jaar, maar het gevaar is niet geweken.
RTV Noord schrijft dat, ondanks het stilleggen van de gaswinning in Groningen, er nog altijd wel kleine gasvelden zijn die door blijven leveren.
De elektriciteitsprijs duikt vanmiddag weer een uurtje richting '0'. Ook de dagprijs op de EPEX-markt is met 75 euro per megawattuur weer een stuk lager dan donderdag.
Het Nederlandse kabinet stelt € 416 miljoen beschikbaar voor het gebruik van batterijen bij grote zonneparken op land en daken. Netbeheerder TenneT heeft daarnaast een voorstel gedaan om de transporttarieven voor batterijen aan te passen om de kosten te verlagen. Dat maakte minister Jetten van Klimaat en Energie donderdag bekend.
De ACM ziet grond voor een verlaagd transporttarief voor batterijen. Men staat positief tegenover het hierboven genoemde voorstel van TenneT.
De olieprijs daalde woensdag met ruim 5 procent. Dat betekende de hardste daling sinds augustus 2022, schrijft Nu.nl. Vrijdag is het ook te zien aan de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen voor brandstof in Nederland. Die zakken iets, tot 2,227 voor Euro95 en 2,061 voor diesel, zoals blijkt uit cijfers van UnitedConsumers.
Over de Nederlandse brandstofprijzen gesproken: Het kabinet ziet, met tegenzin, af van verhoging van de brandstofaccijnzen. Demissionair minister Sigrid Kaag zal de wens van de Tweede Kamer uitvoeren, zo zei ze tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. BNR schrijft erover.
Opmerkelijk is nieuws uit Duitsland. Daar gaan kolencentrales, die nog niet zo lang geleden gesloten werden, toch weer aan. Duitsland vreest anders dat men energie tekort komt deze winter. Persbureau Bloomberg brengt het nieuws.
Germany will bring several mothballed coal plants back to the market this winter to ensure that Europe’s largest economy can keep the lights on https://t.co/MSf0hFnrz7
— Bloomberg Energy (@BloombergNRG) October 4, 2023
Het gaat steeds vaker over batterijen, maar daarvoor is Europa nog sterk afhankelijk van onder meer China. In Nederlandse grond is nu door onderzoekers van de TU Delft lithium aangetroffen, meldt RTL Nieuws. Zouden we in de toekomst zelfvoorzienend kunnen zijn? Experts zijn voorzichtig positief maar pleiten voor meer onderzoek. "Het is niet meteen een oplossing voor een mogelijk tekort."