Energieontwikkelingen kunnen niet los gezien worden van politieke ontwikkelingen, of erger nog, oorlogsontwikkelingen. Het oplaaiende conflict in Israël doet de olieprijzen al stijgen en ook kwam er nieuws uit Finland dat mogelijk voor een stijging van de gasprijzen kan gaan zorgen.
Zondag werd namelijk een plotseling sluiting van de gaspijpleiding tussen Finland en Estland gemeld. Er zou een lek in de leiding zitten. Vanwege de ligging van de leiding dichtbij de Russische grens gaan gedachten direct uit naar een eerder lek in de Nord Stream-leiding vorig jaar september. Veel is nog onduidelijk, maar de gasprijs zou zomaar flink kunnen reageren, waarschuwt Jan Willem Zwang van Stratergy bijvoorbeeld.
Vroeg op de maandagochtend is er nog niet direct iets van een flink stijgende gasprijs te zien. De Intradayprijs ligt boven de 40 euro per megawattuur, terwijl de prijs er net onder was gezakt afgelopen week, maar ten opzichte van de sluitingsprijs vrijdag (38,2 euro) is er nog geen enorme prijspiek te zien.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 6 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Als reden voor de TTF-gasprijsstijging van vrijdag wordt bij BNR, na een publicatie van persbureau Bloomberg, ook gewezen op een nieuwe LNG-staking in Australië. Bloomberg volgt ook de ontwikkelingen met de zogenaamde Balticconnector, de pijpleiding die na een lek gesloten is, nauwgezet.
De olieprijzen reageren ook. Maandagochtend al was een stevige prijsstijging te zien, terwijl vorige week de prijs juist nog flink zakte van 100 euro naar 84 euro. De prijs voor een vat Brent olie is maandag vroeg al tot 87 euro gestegen.
Op de EPEX-elektriciteitsmarkt zakten de prijzen, dankzij stevige wind en ook zon, zaterdag zowel 's nachts als in de middag tot dichtbij '0'. Onbalanspieken waren er ook, maar prijzen van dichtbij de 2000 euro zoals onlangs nog, bleven uit. Zaterdag was er een piek tot 579 euro vanwege een tekort en zondag tot 333 euro vanwege en overschot, zo leren TenneT-data.
Los van marktprijzen zijn er ook nog transportkosten en aansluittarieven voor elektriciteit die in de gaten gehouden moeten worden. Die kosten gaan stijgen. De ACM heeft de voorgestelde prijzen gepubliceerd.
Het kabinet start een subsidieregeling voor kleinere elektrolyseprojecten voor de productie van waterstof met duurzame energie. Het bedrag van bijna €250 miljoen moet zorgen voor 100 megawatt aan elektrolysecapaciteit. Het kabinet hoopt met dit geld 5 tot 10 kleinere projecten te helpen realiseren door het hele land, zodat meerdere bedrijven en lokale overheden ervaring op kunnen doen met elektrolyse.
Voor de Vlaamse markt is een update van de WKK-wegwijzer verzorgd door COGEN Vlaanderen.